L'executiu britànic de Boris Johnson demanarà a la reina Elisabet II que suspengui el parlament el pròxim 14 d'octubre, una setmana i mitja abans del límit del Brexit, previst per al dia 31. Es tracta d'una maniobra del líder del partit conservador que deixa a l'oposició pocs dies de marge per forçar una sortida acordada de la Unió Europea.

"És hora que el nou govern i el nou primer ministre detallin un pla per a aquest país després que abandonem la Unió Europea", ha dit una font del govern a la cadena britànica BBC.

El bloqueig del parlament podria dificultar als diputats de la resta de partits aprovar qualsevol llei per aturar un Brexit sense acord. La sortida del Regne Unit de la Unió Europea està prevista, de moment, per al 31 d'octubre, i l'executiu de Johnson està intentant renegociar l'acord de retirada que hi ha ara mateix sobre la taula, però no ha descartat, per ara, abandonar el bloc sense un pacte.

Després del recés parlamentari està previst que les sessions a la cambra es reprenguin el pròxim 3 de setembre i, segons la BBC, s'espera que la clausura tingui lloc des del dia 10 de setembre.  

Els plans després del Brexit

Un mes més tard i amb el Brèxit efectiu, el govern de Johnson té fixat explicar el nou programa de govern per a la pròxima legislatura, l'anomenat discurs de la Reina. En aquest discurs, agendat per al 14 d'octubre, el primer ministre donarà a conèixer els seus plans per a després del Brexit.

La idea de bloquejar el parlament ha generat polèmica perquè els terminis impedirien als diputats intentar frenar una sortida de la UE sense acord, tal com pretén fer el líder laborista, Jeremy Corbyn, i altres dirigents de partits polítics britànics. 

Corbyn es va reunir amb la resta de l'oposició aquest dimarts per tractar les vies per impedir a Johnson executar, si arriba el cas, un Brexit sense consens amb Brussel·les. 

Si finalment el parlament se suspèn el 10 de setembre, aquests diputats tindran molt pocs dies per a intentar bloquejar un possible Brexit sense acord. Caldria tramitar-ho al Parlament, i el procés demana un període de temps més llarg.