El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha assegurat que el Regne Unit no necessita seguir les regles econòmiques de la Unió Europea en un futur acord comercial amb les autoritats comunitàries, alhora que ha advocat per imitar el pacte que el bloc comunitari manté amb el Canadà.

"No hi ha necessitat d'un acord de lliure comerç que impliqui acceptar les regles de la Unió Europea en polítiques de competència, subsidis, protecció social, medi ambient o qualsevol cosa semblant més enllà de l'obligació que la Unió Europea hauria de tenir d'acceptar les regles del Regne Unit", ha dit Johnson, en una compareixença davant la premsa per explicar l'estratègia britànica després de la sortida de la Unió Europea.

Johnson ha dit que el Regne Unit mantindrà "els més alts estàndards" en les diferents àrees esmentades, "més alts en molts aspectes que els de la Unió Europea", "sense l'obligatorietat d'un tractat". "És vital dir això ara de manera clara perquè sovint hem hagut d'elegir entre un accés complet al mercat de la Unió Europea, acceptant les seves regles i tribunals com en el model de Noruega, i un acord de lliure comerç, que obre els mercats i impedeix tota la panòplia de la regulació de la Unió Europea, com l'acord del Canadà", ha indicat.

El primer ministre britànic ha assegurat que el Regne Unit "ha adoptat la seva decisió" i que passa per "un acord integral de lliure comerç semblant al del Canadà", segons informa el diari britànic The Guardian.

L'acord comercial entre la Unió Europea i el Canadà estableix l'eliminació dels aranzels en la importació en la majoria de productes, tot i que també exclou alguns aliments com els ous o el pollastre. En virtut del pacte comercial, empreses de la Unió Europea poden presentar-se a licitacions públiques al Canadà i companyies canadenques poden participar en concursos empresarials públics en països de la Unió Europea.

A l'apartat de pesca, el primer ministre britànic ha dit que el Regne Unit està disposat a permetre que els vaixells de països de la Unió Europea continuïn pescant en aigües britàniques però sempre que aquesta autorització es revisi de forma anual i es doni prioritat als pesquers britànics. "Estem disposats a estudiar un acord sobre pesca però ha de reflectir el fet que el Regne Unit serà un país costaner independent a finals del 2020, amb el control sobre les seves aigües", ha indicat Johnson.

Aquest acord pesquer, segons ha recalcat, haurà d'incloure "negociacions anuals amb la Unió Europea, emprant les últimes dades científiques i garantint que les zones de pesca britànica són primer i principalment per als vaixells britànics".

El cap del Govern britànic ha resumit així les línies generals de l'estratègia del seu executiu de cara a la negociació per a la relació amb la Unió Europea a partir de la finalització del període de transició del Brexit, a finals del 2020.