La Unió Europea ha ofert aquest dilluns al Regne Unit negociar per a la futura relació entre ambdues parts un acord comercial "altament ambiciós" sense aranzels ni quotes per a tots els béns que entrin al mercat únic. "Estem preparats per oferir un acord comercial altament ambiciós com el pilar central d'aquesta associació, inclosos zero aranzels i zero quotes en tots els béns que entrin al nostre mercat únic de 450 milions de persones", ha declarat el negociador comunitari amb el Regne Unit, Michel Barnier, durant una roda de premsa.

El polític francès ha presentat davant dels mitjans de comunicació la proposta de directrius de la Comissió Europea per a la negociació amb Londres en els propers mesos. Barnier ha afegit que la proposta de Brussel·les també inclou en l'acord de lliure comerç els serveis, inclosos els d'empreses, telecomunicacions o mediambientals, així com el comerç digital, la propietat intel·lectual i l'accés als mercats de contractació pública del Regne Unit i dels vint-i-set.

El negociador comunitari també ha reconegut que hi haurà una "forta competència" entre ambdues parts, i ha considerat que això és "normal", però ha subratllat que la proposició de la Comissió "deixa clar que aquesta oferta excepcional està condicionada a almenys dues coses". "La primera és que hem d'assegurar-nos que la competència és estat i continua sent oberta i justa", va afirmar, i va recordar que ja ha acordat amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, que la futura relació "evitarà els avantatges injustos de competència".

Com a segona condició per tancar l'acord de lliure comerç, va assenyalar que aquest conveni ha d'incloure un acord pesquer. "Aquest acord ha de mantenir un accés continuat i recíproc als mercats i a les aigües" amb unes quotes establertes, va especificar Barnier.

En l'àmbit de la seguretat, el negociador comunitari ha assenyalat que la lluita contra el terrorisme o la ciberdelinqüència exigeix "una estreta col·laboració" entre Londres i Brussel·les "enmig i llarg termini", i també ha mencionat les "amenaces per a la nostra seguretat exterior que vinguin de grups que busquen desestabilitzar les nostres democràcies", l'intercanvi de dades o la cooperació judicial i policial en matèria penal.

Barnier ha advertit, a més, que tota futura cooperació en seguretat haurà de respectar la Convenció Europea de Drets Humans i els estàndards adequats de protecció de dades i ha agregat que la cooperació estarà sotmesa a mecanismes per resoldre les diferències.

Després de la sortida del Regne Unit de la UE, va començar el passat 1 de febrer una transició fins a finals de 2020 en la qual la legislació comunitària es continuarà aplicant en territori britànic i en la qual Londres i Brussel·les negociaran la seva futura relació. S'espera que la proposta de mandat negociador que ha presentat Barnier rebi el vistiplau dels Estats membres en una reunió de ministres europeus el 25 de febrer. A partir d'aquell moment, podrà començar la negociació entre la UE i el Regne Unit.