El president dels Estats Units, Joe Biden, ha viatjat per sorpresa a la capital d'Ucraïna, Kíiv, en la setmana que se celebra el primer aniversari de la guerra, avança la BBC. Es tracta de la primera visita del mandatari nord-americà al país d'ençà que va començar la invasió russa. Biden hauria aprofitat un viatge fins a Polònia per anar al país veí en secret. Aquest mateix matí, les alarmes antiaèries han sonat arreu d'Ucraïna.

Joe Biden apareix a Kíiv

La Casa Blanca no havia informat de la visita del president Joe Biden a Kíiv, previsiblement per les grans implicacions de seguretat. En un principi, Biden havia estat convidat pel cap de govern polonès, Andrej Duda, a visitar Polònia, com ja va fer uns mesos enrere. En les imatges que ja circulen per les xarxes, es pot veure com el mandatari nord-americà passeja per la capital ucraïnesa amb el seu homòleg local, Volodímir Zelenski. En un missatge al seu compte oficial de Telegram, el president ucraïnès ha celebrat la visita del nord-americà: "Benvingut a Kíiv! La seva visita és una mostra extremadament important de suport a tots els ucraïnesos".

Aquesta trobada es produeix després que Zelenski es reunís amb Biden el passat 21 de desembre durant una històrica visita a Washington, en el primer viatge del president ucraïnès a l'exterior des que es va iniciar la guerra.

Més ajudes a Ucraïna

Finalment, la Casa Blanca ha emès un comunicat on han confirmat la informació i han avançat que Biden anunciarà més assistència militar a Ucraïna per defensar-se de la invasió russa en forma d'armament, munició i equipament letal. Més concretament, Biden ha anunciat 500 milions de dòlars en ajuda addicional a Ucraïna i ha anunciat que aquesta setmana anunciarà més sancions contra Rússia. Fins avui, els Estats Units ha enviat suport militar i financer a Ucraïna per valor de més de 30.000 milions de dòlars, al mateix temps que ha pressionat als seus socis de l'OTAN perquè intensifiquin l'enviament d'armament, incloent-hi els tan anhelats tancs Leopard 2.