El president dels Estats Units, Joe Biden, ha signat aquest dilluns una ordre executiva que prohibeix a les agències federals l'ús de spyware, és a dir, programes informàtics espia que siguin de caràcter comercial i que poden suposar un risc per a la seguretat nacional, com és el cas de Pegasus. L'ordre també veta els programes d'aquest tipus que siguin utilitzats per "actors estrangers" per permetre abusos dels drets humans al món, segons recull l'agència EFE.

La Casa Blanca ha assenyalat, en un comunicat, que el spyware comercial, que descriu com a eines de ciberespionatge que es venen per accedir a aparells electrònics de forma remota, extreure'n el contingut i manipular-ne els components sense el consentiment dels seus propietaris, ha proliferat en els últims anys. De fet, els EUA van fer constar el cas d'espionatge amb Pegasus contra l'independentisme català en el seu informe anual sobre drets humans. Segons l'executiu de Joe Biden, aquest augment de casos d'espionatge a través de programaris suposa una amenaça a la seguretat del personal i les famílies i incrementa els riscos del país. 

"El personal del govern dels EUA a l'estranger ha estat blanc de programaris espia comercials; i els venedors de poc fiar i les eines poden suposar riscos significatius per a la seguretat i la integritat de la informació del govern dels EUA i els sistemes d'informació", han exposat en l'escrit, on han mostrat preocupació davant dels programaris espia. Segons la Casa Blanca, aquestes eines poden ser utilitzades de manera incorrecta per atacar ciutadans estatunidencs, però també els sistemes de govern tant del país, com de l'exterior. 

La denúncia de Meta

Aquesta prohibició de l'ús de programaris espia ha arribat enmig de la investigació per la denúncia de Meta contra l'empresa israeliana NSO Group Technologies per presumptament haver accedit il·legalment als servidors del servei de missatgeria per instal·lar el programari Pegasus. Meta va presentar una demanda al Tribunal Suprem a inicis del 2019 i manté que l'empresa israeliana va violar diferents lleis com la llei federal contra el frau i l'abús informàtics per espiar 1.400 persones, incloent-hi periodistes i activistes.

El programari Pegasus va ser el mateix que es va utilitzar per atacar fins a 65 telèfons mòbils de líders independentistes catalans entre el 2017 i el 2020, segons l'informe de Citizen Lab, que assenyala al govern espanyol com a responsable. Així ho recullen els Estats Units en el seu document anual sobre drets humans, en l'apartat sobre "interferència arbitrària o il·legal amb la privadesa, la família, la llar o correspondència". En concret, el Departament d'Estat nord-americà recorda que "els individus afectats inclouen l'actual i diversos anteriors presidents de la Generalitat de Catalunya, diputats del Parlament Europeu, juristes, activistes i polítics catalans".