El president dels Estats Units, Joe Biden, ha fet una crida a la unitat al seu país i a deixar enrere la por, en un missatge gravat en vídeo amb motiu del vintè aniversari dels atemptats de l'11-S.

"Per a mi, la lliçó principal de l'11 de setembre és que, quan som més vulnerables, en l'estira-i-arronsa que suposa tot allò que ens fa humans, en la batalla per l'ànima dels Estats Units, la unitat és la nostra fortalesa més gran", va dir Biden en un vídeo publicat la matinada d'avui dissabte en el seu compte oficial de Twitter. "No hem de tenir por", va recalcar el mandatari.

Joe Biden es dirigeix actes de celebració dels actes de commemoració de l'11-S / Efe

Joe Biden es dirigeix als actes de commemoració dels atemptats de l'11-S / Efe

Cerimònies de commemoració

Encara que té previst assistir aquest dissabte a les cerimònies de commemoració als tres llocs on es van produir els atemptats fa dues dècades -Nova York, Shanksville (Pennsilvània) i el Pentàgon-, Biden no farà declaracions en aquests actes, segons la Casa Blanca. El president ha preferit expressar-se en un discurs en vídeo, de més de 6 minuts, en el qual recalca que en els dies que van seguir els atemptats de l'11 de setembre de 2001, els Estats Units "van veure una cosa que és massa poc comuna: un veritable sentit d'unitat nacional".

També reconeix que el país va ser testimoni de "les forces més fosques de la naturalesa humana: la por i la ira, el ressentiment i la violència contra els nord-americans musulmans, els veritables i fidels seguidors d'una religió pacífica."

Crida a la unitat

"Vam veure com es torçava la unitat nacional. Vam aprendre que la unitat és l'únic que no s'ha de trencar mai. La unitat és el que ens fa els qui som, és la millor cara dels Estats Units", va insistir. La unitat "no significa que calgui creure en el mateix", contínua, però sí que implica tenir "un respecte fonamental a l'altre", i tenir l'esperança i valentia necessàries per "actuar i construir un futur que no sigui reaccionari ni estigui basat en la por".

Biden ret homenatge a les 2.977 persones "de més de 90 països" que van morir en els atemptats terroristes, i als "milers d'altres que van resultar ferits". "Els Estats Units i el món els commemoren a vostès i als seus éssers estimats. Homenatgem a tots aquells que van arriscar o van perdre les seves vides en els minuts, hores, mesos i anys següents," subratlla Biden.

 

Imatge principal, Joe Biden en la Casa Blanca / Efe