Pot ser que un país tingui territori sense saber-ho? Pensant en la gelosia amb què es delimiten tradicionalment les fronteres dels estats, pot semblar gairebé impossible, però si el territori en qüestió són milers de petites illes escampades per més de 370.000 quilòmetres quadrats d'oceà, comença a tenir més sentit. És el cas del Japó, un estat insular que, a més de les cinc grans illes que conformen la major part del seu territori terrestre, compta amb milers d'illes al seu voltant de tota mena de mides. Si això ja pot dificultar cartografiar aquests petits territoris disseminats a l'oceà, la cosa es posa més difícil quan en l'equació entra el fet que és un territori de gran activitat volcànica. Així que ara, amb noves tècniques de cartografia digital, el Japó fa un recompte de les seves illes amb sorpreses

Fins ara, les dades apuntaven que el Japó tenia unes 6.000 illes al seu territori, però aquesta xifra seria més del doble, en realitat. Segons informa The Guardian, gràcies a la cartografia digital, els geògrafs han vist que l'estat nipó té un total de 14.125 illes, 7.273 més del que es pensava.

Anys sense revisar les dades

És el primer recompte que fan les autoritats japoneses des de fa 30 anys. En aquest temps, molts factors intervenen per entendre aquesta gran diferència entre les dades. Per una banda, el més obvi i humà, la tecnologia ha millorat i en comptes de confiar en males imatges per satèl·lit i expedicions en ple oceà, el recompte es fa de manera més segura i fiable. Per altra banda, el factor més natural, en 30 anys, en una regió volcànica i de clima extrem, és que es poden formar i destruir petites illes. 

L'últim cop que es va fer el recompte, l'any 1987, la tasca va caure sobre les mans de la guàrdia costanera o es van fer servir mapes i poca cosa més per fer aquesta tanca. Des de fa un parell d'anys, veus crítiques van començar a assenyalar les dades desfasades. Si bé el govern en un primer moment va fer cas omís, l'any 2021 un parlamentari del partit al govern, el Partit Liberal Demòcrata, va reclamar que "un recompte precís del nombre d'illes és d'interès nacional". Finalment, s'ha fet, i l'informe complet sortirà a la llum d'aquí a uns dies, però fins ara, el primer avanç ja presenta un canvi enorme per al país. 

Què es compta com una illa?

Al gran país insular no tot compta com a illa. Qualsevol monticle de terra no pot tenir el reconeixement d'illa, de manera que les autoritats japoneses han fet una definició concreta del que compta com a illa. Ja el 1987 es van comptar com a illes aquelles masses terrestres amb una circumferència d'almenys 100 metres. En aquest cas s'ha fet servir la mateixa definició, i amb resultats molt diferents.