El príncep Guillem d'Anglaterra i la duquessa Kate Middleton han visitat Jamaica aquesta setmana, però el país caribeny no els ha rebut amb bones notícies per a la monarquia britànica: el govern jamaicà s'està preparant per fer fora la reina Elisabet II com a cap d'estat i convertir la nació en una república.

Tot i que des del 1962 Jamaica és un estat independent, forma part de la Commonwealth i la reina d'Anglaterra n'és la seva monarca. Ara, però, el govern de Jamaica ja ha començat a moure fils per seguir les passes de Barbados, que el novembre de l’any passat ja va reemplaçar la reina Elisabet II com a cap d’estat. El mateix primer ministre jamaicà, Andrew Holness, va revelar les seves intencions en el discurs de benvinguda. "Estem avançant i tenim la intenció d'assolir, en breu, els nostres objectius com a país independent, desenvolupat i pròsper", va etzibar Holness davant la mirada atònita del príncep Guilllem.

El rebuig de Jamaica a la monarquia

La visita a Jamaica del príncep Guillem i la duquessa Kate Middleton era una de les parades d'un viatge pel Carib que volia d'enfortir els llaços de la corona britànica amb els habitants caribenys. Però només posar els peus a la capital jamaicana de Kingston aquest dimarts, centenars activistes ja els van fer notar que no serien ben rebuts.

"Reis, reines, princeses i prínceps pertanyen als contes de fades... no a Jamaica", es podia llegir en una de les pancartes de la manifestació. Les consignes per convertir el país en una república eren moltes, i coincidien també amb les reivindicacions per reparar els danys de l'esclavitud britànica a l'illa. 

La història del domini britànic sobre el país caribeny es remunta al 1655. Jamaica, que fins aleshores pertanyia a l'imperi espanyol, va passar a mans de l'imperi britànic i, dues dècades més tard, amb el monopoli de la Royal African Company en el negoci d'esclaus a la Gran Bretanya, la colònia es va acabar convertint en una de les colònies britàniques més importants del Regne Unit per la indústria del sucre i el cacau, i també en un dels mercats d'esclaus més grans del món.

Entre el 1662 i el 1807 es creu que l'imperi britànic va transportar més de 3 milions africans al Carib per esclavitzar-los i forçar-los a treballar en les seves plantacions. Les pèssimes condicions en què vivien els esclaus a Jamaica va acabar desembocant en un seguit de rebel·lions històriques que, en alguns casos, van desembocar en guerres. Finalment, el 1808, es va aprovar l'abolició de l'esclavitud. 

La independència de Jamaica

Segles més tard, la població de Jamaica encara reclama reparacions pels danys que l'imperi britànic va causar, i n'assenyalen la monarquia també com a responsable. Tot i les peticions, però, el discurs del príncep Guillem d'aquest dijous no ha admès cap responsabilitat directa dels seus avantpassats, ni s'ha disculpat com molts dels manifestants esperaven. "L'esclavitud va ser abominable", va dir el duc de Cambridge, lamentant la taca que ha deixat en la història d'Anglaterra per sempre.

principe Guillermo de Inglaterra y Andrew Holness primer ministro de Jamaica - Efe

El príncep Guillem d'Anglaterra i el primer ministre de Jamaica, Andrew Holness, en la trobada d'aquesta setmana. / Efe

Gairebé seixanta anys després de la independència de Jamaica, el sis d'agost del 1962, encara hi ha llaços incòmodes amb l'antiga metròpoli que la població jamaicana vol trencar. Una enquesta del 2020 del Jamaica Observer assenyalava que el 55% dels enquestats creia que la reina havia d'abandonar el país.

Els 15 estats on encara regna Elisabet II

El país bressol del reggae no és l'únic estat que, tot i tenir un govern independent, encara conserva la reina d'Anglaterra com a cap d'Estat. En total, Elisabet II regna en 15 països membres de la Commonwealth. A banda del Regne Unit, és també la màxima autoritat d'Austràlia, Canadà, Nova Zelanda, Antiga i Barbuda, les Bahames, Belize, Granada, Jamaica, Papua Nova Guinea, Santa Lucia, les illes Salomó, Saint Christopher i Nevis, i Saint Vincent i les Granadines. A més, a part d'aquests Estats, Elisabet II és també cap d'estat d'alguns territoris com Gibraltar, Bermuda i les illes Caiman. 

Estados Commonwealth Reina Isabel II - Council on Foreign Relations

Les illes Maurici, República Dominicana o Barbados també havien format part d'aquesta llista de territoris, però van decidir avançar per convertir-se en república. Barbados va ser el darrer estat en guanyar una absoluta independència de la corona britànica i substituir la reina per un president el passat novembre, gairebé 400 anys després de convertir-se en colònia britànica. Ara, Jamaica pot ser la següent.