Donald Trump, president dels EUA, va dir que volia reobrir la presó d'Alcatraz, un punt d'atracció turístic des de fa uns anys. Malgrat tot, l'estat actual de la presó no permetria una reobertura ràpida. Trump, però, tampoc no ha donat pistes sobre aquesta suposada reobertura. Alcatraz no és, però, l'única presó en una illa. Les Islas Marías, situades a uns 130 km de la costa oest de Mèxic, són un arxipèlag amb una natura extraordinària i un passat marcat per la repressió. Durant més de cent anys, la seva illa principal, María Madre, va ser l’escenari de la Colònia Penal Federal, coneguda com l’“Alcatraz de Mèxic”. Fundada el 1905, aquesta presó va acollir des de criminals de gran perillositat fins a presos polítics, i va romandre activa fins al seu tancament definitiu el 2019, convertint-se en la darrera presó insular del continent americà.

Des del 2022, l’illa ha estat reoberta al públic com a reserva de la biosfera i destinació turística emergent. La visita comença amb estrictes controls de seguretat, ja que encara hi opera una base militar. Un cop a terra, el contrast és impactant: tortugues marines arriben a la costa, cabres salvatges passegen lliurement, i el cant de cotorres verdes endèmiques omple l’aire. En total, hi habiten almenys 18 espècies úniques, protegides per la CONANP (Comissió Nacional d’Àrees Naturals Protegides).

Turistes entre antics edificis de la presó

Els turistes poden recórrer els antics edificis de la presó, molts dels quals es conserven dempeus. Les cel·les, els menjadors i fins i tot una cabina de tortura al descobert formen part de la ruta guiada. A diferència d’Alcatraz, aquí la visita combina memòria històrica amb conservació ecològica. Algunes de les antigues cel·les han estat reconvertides en allotjaments per als visitants, que poden dormir literalment entre murs plens d’història.

Els guies locals expliquen relats colpidors: presos treballant sota el sol extrem en salines, dones recluses en condicions infrahumanes, i motins dins la secció de màxima seguretat inaugurada el 2011, avui abandonada. Aquesta àrea, inspirada en presons nord-americanes, va ser clausurada després de violents disturbis causats per les pèssimes condicions de vida.

Tot i que l’enfocament oficial promou un “turisme de convivència amb la natura”, molts visitants s’hi acosten atrets per la cruesa del passat penitenciari. Les excursions, que combinen paisatges verges amb restes de vigilància oxidada, ofereixen una experiència única: caminar entre records d’un passat brutal, dins d’un entorn natural en procés de renaixement. Així, les Islas Marías es redefineixen com un paradís amb cicatrius, on la naturalesa i la memòria es donen la mà.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!