Mandla Mandela, net del líder sud-africà Nelson Mandela, ha generat malestar al Marroc per la seva intervenció durant la inauguració del Campionat Africà de Nacions (CHAN) a Algèria. La Federació Reial Marroquina del Futbol (FRMF) va denunciar que havia fet un "discurs provocador i surrealista" després que Mandla reclamés l'alliberament del Sàhara Occidental durant l'estrena del torneig de futbol. Concretament, el net de Mandela va apuntar que el Sàhara Occidental era "l'última colònia de l'Àfrica" i va fer una crida per alliberar el territori. "La FRMF denuncia enèrgicament les accions malicioses i les maniobres menyspreables en l'obertura de la setena edició del CHAN, després del discurs provocador i surrealista que viola les normes que regeixen l'organització d'esdeveniments futbolístics sota els auspicis de la Confederació Africana de Futbol (CAF)", van informar a través d'un comunicat. 

La Federació Reial Marroquina del Futbol també va expressar el seu rebuig pels "comentaris racistes realitzats pels simpatitzants presents a la cerimònia d'obertura contra el públic marroquí", en referència als cants que van corejar els aficionats algerians comparant els marroquins amb animals. "La FRMF ha enviat una carta a la Confederació Africana de Futbol per assumir la seva responsabilitat davant aquestes violacions flagrants que no tenen cap relació amb els principis i valors del futbol", va afegir.

Mala relació entre el Marroc i Algèria

La irritació del Marroc amb el Campionat Africà de Nacions, però, va més enllà de les declaracions fetes per Mandela sobre el Sàhara Occidental. La selecció marroquina ha renunciat a participar en l'edició d'aquest any del torneig, que involucra únicament a jugadors que formen part de clubs africans i del qual és l'actual campiona. El motiu: les males relacions diplomàtiques amb el país amfitrió, Algèria. Els dos estats tenen les relacions trencades i, de fet, Algèria té l'espai aeri tancat per als avions marroquins. Segons ha denunciat la Federació Reial Marroquina del Futbol, els seus jugadors havien de viatjar amb un vol directe fins a l'aeroport de la ciutat de Constantina i, per això, van demanar una autorització a Algèria per tal que fes una excepció i permetés la circulació d'aquest avió procedent del Marroc. Encara que en un principi van acceptar la sol·licitud, finalment el país seu del Campionat Africà de Nacions va  denegar el permís al Marroc. Davant la negativa, la selecció marroquina va quedar atrapada a l'aeroport de Rabat i va anunciar que no participaria en el torneig, el qual se celebra cada dos anys.

La ruptura definitiva de les relacions entre els dos països veïns es va produir l'agost del 2021, després de diversos mesos de crisi arran de la intervenció militar marroquina al punt fronterer de Guerguerat, situat entre el Sàhara Occidental i Mauritània, per dispersar un grup d'activistes sahrauís que bloquejaven el pas. Aquest va ser el detonant, però el Marroc i Algèria ja feia anys que arrossegaven malestar pel conflicte amb el Sàhara Occidental. De fet, des de 1994 que mantenen les seves fronteres terrestres tancades.