Els Guardians de la Revolució de l'Iran han anunciat avui l'abatiment d'un avió no tripulat dels Estats Units, dedicat a operacions d'espionatge, a prop de l'estret d'Ormuz, on s'han registrat diversos incidents l'últim mes.

El dron va entrar en l'espai aeri iranià en les primeres hores d'aquest dijous, sobrevolant la regió de Koohe Mobarak, a la província meridional d'Hormozgan, van informar els Guardians en un comunicat.

La Força Aeroespacial d'aquest cos militar d'elit va ser l'encarregada de disparar contra l'aparell, descrit en la nota com un avió espia nord-americà del tipus "Global Hawk".

Violació de l'espai aeri iranià

La Guàrdia Revolucionària, designada com a grup terrorista per Washington l'abril passat, va denunciar que el dron nord-americà "va violar l'espai aeri territorial iranià".

Això va passar a prop de l'estratègic estret d'Ormuz, per on creua una cinquena part del petroli mundial, i a només uns 80 quilòmetres dels Emirats Àrabs Units i Oman.

Aquesta demolició coincideix amb un repunt de la tensió entre l'Iran i els EUA a l'Orient Mitjà, on Washington ha decidit enviar més tropes i reforçar el seu desplegament militar de vaixells i míssils al golf Pèrsic.

La crisi ha escalat així mateix després d'un parell d'atacs a vaixells cisterna i petroliers a l'estret d'Ormuz, l'últim d'ells fa una setmana, dels que Washington responsabilitza Teheran.

Les autoritats iranianes han negat la seva implicació en aquests fets i han assegurat que si volguessin bloquejar l'estret i impedir el trànsit de petroli, com ja han amenaçat, ho farien obertament.

Aquestes amenaces de l'Iran estan motivades per les sancions que van imposar els EUA al seu sector petrolier l'any passat després de retirar-se unilateralment de l'acord nuclear de 2015, i que van ser reforçades el maig a fi de les exempcions a la compra de cru iranià.