La Fiscalia de París investiga si Marina Ovsiànnikova, famosa periodista anti Putin, ha estat enverinada a França —segons ha avançat aquest dijous AFP i ha confirmat Le Monde. La recordem per rebel·lar-se a la televisió russa i sortir en directe amb un cartell on reconeixia que havia estat fent "propaganda" per al Kremlin sobre la invasió d'Ucraïna, motiu pel qual es va haver d'exiliar a la capital francesa. A hores d'ara es parla de "presumpte" enverinament.

Ha sigut aquest dijous a la tarda quan Ovsiànnikova s'ha començat a trobar malament després d'obrir la porta del pis. La periodista ha assegurat que es tracta d'un enverinament, però les autoritats han pres mostres del pis i encara investiguen si ha estat o no una intoxicació intencionada. De moment, l'enverinament és una hipòtesi que no s'ha descartat. També han confirmat que "l'estat de salut de Marina ha millorat durant la tarda" i que "roman sota supervisió mèdica".

Qui és Marina Ovsiànnikova

Ovsiànnikova es va exiliar fa gairebé un any. Així ho va anunciar el seu advocat, que va recordar que s'havia declarat l'ordre de crida i cerca contra ella. "S'ha vist obligada a abandonar Rússia", va declarar. Nascuda l'any 1978 a Odessa (Ucraïna), es va fer coneguda per rebel·lar-se contra la invasió d'Ucraïna durant una emissió en directe de la televisió pública. Va aparèixer amb un cartell escrit en anglès i rus: "No a la guerra. Aturin la guerra, no es creguin la propaganda, aquí els estan mentint. Russos contra la guerra". Milers d'espectadors van veure la seva protesta, que va esdevenir tendència a les xarxes socials. Llavors, la periodista va ser detinguda per la policia russa, acomiadada i multada.

Més tard, Ovsiànnikova va participar en noves protestes i va tornar a ser detinguda, acusada de difondre informacions falses sobre l'exèrcit rus. Un tribunal de Moscou va decretar el seu arrest domiciliari fins al 9 d'octubre, però va desaparèixer abans: havia fugit amb la seva filla i Rússia va declarar l'ordre de crida i cerca. No se sabia ben bé on parava fins que el seu advocat va en comunicar l'exili a Europa. Ara, pot haver estat víctima d'enverinament. Si les investigacions conclouen que sí que ha estat enverinada, serà l'hora de saber qui n'ha estat el responsable. Des de l'inici de la guerra, moltes persones crítiques amb el Kremlin ja han mort en situacions estranyes.

 

Imatge principal: el moment en el qual Maria Ovsiànnikova, en directe a la televisió pública russa, mostra un cartell contra la invasió russa d'Ucraïna