El Dinah Project, una iniciativa liderada per juristes i expertes en gènere d’Israel i d’altres països, ha publicat l’informe més exhaustiu fins ara sobre la violència sexual comesa per membres de Hamàs durant l’atac del 7 d’octubre de 2023 i el període de captivitat posterior a Gaza. Segons l’informe, Hamàs hauria fet un ús sistemàtic i generalitzat de la violència sexual com a arma de guerra, fet que suposa una greu vulneració del dret internacional i podria constituir crims contra la humanitat, segons l’Estatut de Roma.

Els atacs sexuals es van registrar almenys en sis localitzacions, incloent-hi el festival Nova, la carretera 232, la base militar de Nahal Oz i els kibutzim de Re’im, Nir Oz i Kfar Aza. A més, es documenta la continuïtat d’aquesta violència durant la captivitat a Gaza, amb casos d’assetjament sexual, nuditat forçada, agressions físiques i amenaces de casaments forçats.

L’informe es basa en un model innovador de recollida de proves que inclou testimonis de supervivents i ostatges alliberats, declaracions de primers intervinents, informes forenses i proves visuals com fotografies, vídeos i comunicacions interceptades. Els investigadors han identificat patrons clars de brutalitat, com ara violacions múltiples, mutilacions genitals, execucions posteriors i humiliacions públiques. També han documentat escenes en què les víctimes apareixien nues o mig nues amb les mans lligades.

Proposta de marc legal

El document proposa un marc legal per a la persecució penal d’aquests crims, incloent-hi la responsabilitat criminal col·lectiva i l’adaptació dels paradigmes probatoris per incorporar proves indirectes, com les circumstancials o els testimonis contextuals (res gestae). També s’hi destaca el reconeixement del dany comunitari, més enllà de l’individual. Entre les recomanacions, s’insta a reconèixer la violència sexual en aquest context com un crim específic que requereix enfocaments especialitzats, així com incloure Hamàs en la llista negra de les Nacions Unides per ús de la violència sexual com a arma de guerra. Aquest informe, segons les autores, no només vol establir la veritat històrica i combatre la negació, sinó també oferir un precedent jurídic aplicable a altres conflictes armats on la violació s’hagi utilitzat com a instrument de terror.

El Dinah Project ha proporcionat informes al Consell de Seguretat de l'ONU, a l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans i a l'equip directiu de la Casa Blanca. Han presentat les seves conclusions i posicions a alts funcionaris i responsables polítics israelians, i a desenes de ministres d'Afers Exteriors, ambaixadors i diplomàtics a Europa, Amèrica del Nord i l'Extrem Orient.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!