Aquest dissabte 6 de maig, vuit mesos després de la mort d'Elisabet II, Carles III, de 73 anys, serà coronat com a rei del Regne Unit. S'espera que visitin Londres uns 2 milions de persones atretes per la coronació. Ara mateix, la capital britànica és un caos de visitants i preparatius per l'acte: s'estan tallant carrers i instal·lant pantalles, carpes i graderies, per a retransmetre la coronació en directe. La Casa Reial vol una gran festa als carrers, amb menjars populars i activitats programades durant els tres dies que durarà la festivitat.

L'acte començarà a les 11 del matí, hora del Regne Unit, que seran les 12 hores del matí aquí. Durarà aproximadament una hora i es retransmetrà en directe per BBC, ITV i Sky. També es podrà seguir en directe a El Nacional. Aquí t'expliquem tota la cerimònia, el protocol, els actes preparats i els assistents. 

🔴 Coronació del rei Carles III, DIRECTE | Última hora de la cerimònia a Anglaterra
 

🕚📺 Quan és i on veure per televisió la coronació de Carles III d'Anglaterra
 

Coronació a l'Abadia de Westminster

Seguint la tradició, l'Abadia de Westminster, a Londres, albergarà la cerimònia, com ja han fet 39 monarques des de la coronació de Guillem El Conqueridor el 1066. La cerimònia, similar en protocol a l'episodi de The Crown que tots tenim al cap, on es mostra la coronació d'Elisabet II narrada pel seu oncle Eduard, l'oficiarà l'arquebisbe de Canterbury, Justin Welby. Carles III serà presentat davant dels assistents, en peu davant la Cadira de la Coronació, de 700 anys d'antiguitat. El monarca portarà el seu uniforme militar i una capa. Com a novetat, l'arquebisbe instarà tots els britànics a jurar lleialtat a viva veu al monarca i els seus hereus. 

El rei farà el jurament amb el qual promet defensar la llei i l'església d'Anglaterra i es procedirà a la unció. L'arquebisbe posarà oli aromàtic al front, les mans i el pit del rei. Es tracta d'un oli beneït fet especialment per l'ocasió amb una recepta que no es coneix, però que se sap que té ambre gris, flor de taronger, roses, gessamí i canyella. L'ungüent, que ha estat consagrat a Jerusalem, l'ha preparat el químic Mark Hutton a Hull, amb ingredients de tota Europa, entre ells olives del monestir de Maria Magdalena, i en un procés que ell mateix ha descrit com "complex". Antigament, la unció simbolitzava que el rei quedava investit amb l'autoritat de Déu. 

Després de la unció, Carles III rebrà el ceptre reial, símbol del poder, la justícia i la misericòrdia; l'orbe reial, que simbolitza l'autoritat religiosa i moral; i la corona de Sant Eduard, d'or massís i utilitzada per primera vegada en la coronació de Carles II, el 1661. Llavors, el rei deixarà la cadira de la Coronació i pujarà al tron, la Cadira del Rei Eduard, feta el 1300, i que ha estat restaurada per a l'ocasió. 

Pel final de la cerimònia, Carles III portarà la Corona Imperial de l'Estat, molt menys pesada, la qual només s'utilitza per a cerimònies especials, com quan s'inaugura una nova legislatura al Parlament. Aquesta porta el diamant Cullinan II, trobat a Sud-àfrica fa més de cent anys i envoltat de polèmica, ja que molts l'associen a l'opressió colonial britànica. 

Quant a Camila, que serà també coronada com a reina a la mateixa cerimònia, portarà la corona que va portar la reina Maria, besàvia de Carles III, en la coronació de Jordi V, el 1911. Es tracta de la primera vegada que una reina consort reutilitza una corona, una acció que pretén mostrar "sostenibilitat i eficiència", segons la Casa Reial britànica. 

El príncep Jordi, de 9 anys, serà un dels quatre patges d'honor que acompanyaran Carles III en la coronació. Quant a Camil·la, seran tres dels seus cinc nets, Freddy Parker Bowles, Gus i Louis Lopes i el nebot-net Arthur Elliot.

Aposta per la modernització, la diversitat i l'austeritat

La Casa Reial britànica ha expressat que vol que la coronació reflecteixi "l'actual paper del monarca" i que "mirarà al futur", alhora que es vol que estigui "arrelada en les tradicions i la pompa". Per aquest motiu en l'acte de coronació estaran representades més religions i cultures, per mostrar la diversitat ètnica del Regne Unit. El mateix Carles III ha escollit la música que sonarà, amb 12 peces que, entre d'altres, inclouen música ortodoxa grega, com a homenatge al seu pare, Felip d'Edimburg, i un cor de gòspel.  

La intenció és una cerimònia més petita i menys opulenta que la de la coronació d'Elisabet II el 1953, per reflectir que són uns altres temps i el nou paper de la Corona en el segle XXI. El cost de la cerimònia el pagarà el govern del Regne Unit. 

Processions i concert

Carles III i Camila faran la Processó del Rei, des del palau de Buckingham fins a l'Abadia de Westminster amb la Carrossa d'Estat que es va fer per commemorar el 60è aniversari del regnat d'Isabel II, el 2012, i tornarà a Buckingham en la Processió de la Coronació, en la carrossa d'Estat d'Or, present a totes les coronacions des de la de Guillem IV, el 1831. 

A Buckingham, la família reial saludarà des del balcó a les persones congregades fora del palau i hi haurà un desplegament per terra i aire de les forces armades, amb més de 6.000 militars. 

L'endemà, el 7 de maig, se celebrarà el concert de la coronació al castell de Windsor, en el que participaran Andrea Bocelli, Katy Perry, Lionel Richie, Take That, Lang Lang, Andrew Lloyd Webber i Freya Ridings. Dilluns 8 de maig serà festiu al Regne Unit per continuar amb les celebracions. 

Més de 2.000 assistents

Més de 2.000 persones assistiran com a invitats a la coronació. Entre ells, la noblesa d'altres països, quelcom que és novetat, ja que tradicionalment no hi assisteixen, perquè es concebia la coronació com un acte entre el monarca i el poble. També hi haurà membres de la família reial britànica, representants del Parlament i l'Església, polítics de la Commonwealth i de tot el món. Seran menys assistents que a la coronació d'Elisabet II, que van ser prop de 2.000. El príncep Harry, duc de Sussex, envoltat de polèmiques pel recent llibre i el documental de Netflix on parla de com és la Casa Reial per dins, sí que hi assistirà. Meghan Markle, no ho farà, es quedarà a Califòrnia. 

L'acte l'ha preparat el XVIII duc de Norfolk, Edward Fitzalan-Howard, encarregat de fer-ho per tradició, segons el títol que ostenta. Les invitacions han estat dissenyades per Andrew Jamieson, artista heràldic, i el disseny rendeix homenatge a la llegenda del rei Artur, amb el cavaller verd, personatge del folklore britànic que representa el renaixement.