Inditex ha anunciat aquest dissabte que tancarà les seves 502 botigues a Rússia, el seu segon mercat després d'Espanya, amb més de 9.000 empleats, i que suspendrà la venda 'online' a l'esmentat país a conseqüència de la invasió russa a Ucraïna. "En les actuals circumstàncies Inditex no pot garantir la continuïtat de les operacions i de les condicions comercials a la Federació Russa i suspèn temporalment la seva activitat a les 502 botigues (de les quals, 86 són Zara)", ha assenyalat en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). És important recalcar que Rússia constitueix al voltant del 8,5% del resultat net d'explotació (Ebit) global del grup. En concret, el resultat abans d'impostos d'aquest mercat va ser de 86 milions d'euros el 2020 (229 milions d'euros el 2019), amb unes vendes properes al 5% del total, el que suposa més de 1.000 milions d'euros.

En el comunicat, la companyia fundada per Amancio Ortega ha ressaltat que totes les botigues operen en règim de lloguer, per la qual cosa la inversió no és rellevant des del punt de vista financer. Inditex ha assegurat que continua tenint com a prioritat la seva plantilla de més de 9.000 persones, amb qui desenvoluparà a partir d'aquest moment un pla especial de suport. D'aquesta forma, la companyia gallega, les accions de la qual van caure ahir un 3,78%, fins a 20,36 euros, i un 16% des que va començar el conflicte bèl·lic dijous passat, 24 de març, decideix retirar-se de Rússia després que altres empreses del sector tèxtil com H&M, amb 168 establiments a Rússia, i Mango, amb 120 botigues, de les quals 65 són franquícies, hagin decidit sortir del país.

Dins de les 30 empreses mundials més exposades al conflicte bèl·lic, Inditex és l'única espanyola que apareix, segons un informe de la firma d'anàlisi de mercats MacroYield. Per la seva part, Tendam, que compta amb les marques Cortefiel, Pedro del Hierro, Springfield, Women'secret, Hoss Intropia, High Spirits, Slowlove i Fifty, ha decidit també suspendre temporalment les seves operacions a Rússia i tancar les seves 50 botigues, amb prop de 400 empleats, segons ha anunciat la firma.

"La decisió de suspendre temporalment l'activitat a Rússia s'efectuarà garantint la màxima protecció a tots els treballadors i col·laboradors", ha assegurat la companyia, que ja va tancar la setmana passada les seves franquícies a Ucraïna a conseqüència del conflicte bèl·lic. Tendam ha assenyalat que s'ha posat a disposició de les autoritats espanyoles i ONGs internacionals per col·laborar en tot allò que pugui ser necessari tant des de la companyia de forma individual com en accions col·lectives.

Ikea ja va anunciar dijous passat que també pren la mateixa decisió. La famosa cadena sueca de mobles ha suspès temporalment les seves activitats en territori rus, però també bielorús. Aquesta decisió implica que Inter Ikea, propietari de la marca, paralitzarà totes les exportacions i importacions a i des de Rússia i Bielorússia, així com tota la producció a Rússia, cosa que afecta també tots els lliuraments dels subcontractistes. Hi ha una altra branca de l'empresa: Ingka Group, societat que concentra el 90% de les vendes d'Ikea i opera a 32 països amb més de 170.000 treballadors i que també paralitza les seves operacions.