Nou gest dels radicals islamistes contra els drets de les dones. L'Afganistan torna a mostrar rebuig al nou règim després que els talibans hagin decidit que només els nois tornaran a les aules de secundària que fa un mes que es troben tancades, mentre que les estudiants hauran de romandre a casa.

"Ahir a la nit no vaig dormir, tota la nit vaig estar pensant en les meves filles. Feia més d’un mes que estaven a casa i esperaven ansiosament la reobertura de les escoles. Però el Govern (talibà) només ha permès als nois reprendre les classes", ha afirmat Sakina, de 38 anys. Les seves filles Hasina, de 16 anys, i Adila, de 14, ploren desconsolades des que es van assabentar que encara no podran tornar a l'escola. Ara per ara només les nenes d'educació primària han pogut tornar a les seves aules. "Som una família pobra, gastem molts diners en l'educació de les nostres filles, però ara no sabem si podran reincorporar-se a les seves classes o no", ha lamentat.

Les nenes es queden a casa

Les escoles de secundària no han obert les portes des del passat 15 d'agost, quan l'anterior Govern afganès va col·lapsar amb la presa de Kabul per part dels talibans, que s'excusen dient que estan preparant 'un entorn adequat' per a les nenes. Per a molts, aquesta decisió recorda l'actitud de l'anterior règim talibà entre 1996 i 2001, quan sota el mateix pretext van mantenir les nenes tancades a casa seva, assegurant que tornarien a l'escola quan la situació de seguretat millorés.

 

nenes escola escola|col·legi afganistan talibans efe
Un grup de nenes afganeses tornen de l'escola a començaments de setembre / Efe

Tanmateix, el portaveu talibà Bilal Karimi ha insistit que l'obertura de les escoles femenines es produirà "en un temps", i ha assegurat que no és necessari preocupar-se. "Les autoritats estan treballant en una guia, en la separació de les aules, i en la disponibilitat de mestres i transport per a les nenes. El resultat es compartirà amb la nació", ha dit el portaveu.

Falta d'informació

Activistes de drets humans esperen que els talibans no tornin a repetir les seves pràctiques del passat, amb una societat afganesa que ha canviat molt durant les últimes dues dècades, a més de la necessitat que tenen de guanyar-se el reconeixement global. "No sabem què estan fent els talibans i quin és el seu pla, però els demanem que segueixin compromesos amb les seves promeses de respectar els drets de les dones", confessa Marghalara Khara, directora d'Assumptes Socials del recentment dissolt Ministeri de la Dona, ara substituït pel Ministeri per a la Propagació de la Virtut i la Prevenció del Vici, ja vigent en el primer quinquenni talibà.

Khara ha remarcat que la situació ara "és completament diferent de la dels anys noranta", i a més gràcies "a les pressions nacionals i internacionals" no creu que els talibans "ignorin la meitat de la població afganesa i l'aïllin". També ha subratllat que les escoles de secundària ja estan segregades per gènere i la majoria dels professors a les aules femenines són dones, per la qual cosa no hi ha motiu per retardar la tornada de les estudiants a les aules.

Un pas enrere

Des de la caiguda del règim talibà amb la invasió nord-americana el 2001, la situació per a dones i nenes ha canviat dràsticament en gran part de l'Afganistan, amb un percentatge de nenes escolaritzades que ha passat del zero al 39 % en els últims vint anys, segons dades oficials.

L'exviceministre d'Educació de l'Afganistan, Ghulam Jailani Humayoon, ha insistit a més que l'educació femenina es tracta d'un "dret fonamental (i que) no és només un principi internacional, sinó que també forma part dels ensenyaments de l'islam". "La prohibició de l'educació de les nenes no només afectarà el sistema educatiu, sinó que també afectarà greument a l'esperit i la moral de les nenes", ha dit Humayoon, per la qual cosa, ha afegit, és "responsabilitat" del Govern talibà evitar que això passi.

Segons l'acord de Doha, signat el febrer de 2020 entre els Estats Units i els talibans, que va posar data a la sortida de les tropes nord-americanes de l'Afganistan, el grup radical es va comprometre a respectar els drets humans al país, en especial els de les dones, però les seves accions fins ara diuen tot el contrari.

Ara per ara, no hi ha cap dona en el Govern interí anunciat pels talibans el passat 7 de setembre, malgrat les protestes, i moltes dones encara no han pogut tornar als seus llocs de treball.

 

Foto principal: una nena afganesa a Kabul, Afganistan / Efe