Victòria contundent dels independentistes escocesos a les eleccions britàniques de dijous. El Partit Nacional Escocès (SNP) ha aconseguit 48 dels 59 escons en joc, un augment de 13 diputats que reforcen la seva petició per a un segon referèndum d'independència.

"Boris Johnson té un mandat per treure Anglaterra de la Unió Europea, però ha d'acceptar que jo en tinc un per donar a Escòcia una tria alternativa per al seu futur", ha assegurat la primera ministra escocesa i líder de l'SNP, Nicola Sturgeon. "Escòcia ha enviat un missatge molt clar: no volem un govern de Boris Johnson i no volem marxar de la UE", ha afegit Sturgeon.

Amb el recompte finalitzat, l'SNP ha obtingut un 45% dels vots, una xifra similar a la del sí del referèndum del 2014. Segons ha indicat la líder de l'SNP, els seus votants mostren un "clar suport a la idea que Escòcia hauria de decidir el seu futur". La líder de l'SNP reconeix que no tothom que ha votat l'SNP recolzaria necessàriament la independència, però haver triat el seu partit fa que la demanda d'un segon plebiscit rebi "un renovat, nou i reforçat mandat".

Carta a Johnson

Sturgeon s'han compromés a enviar al 10 de Downing Street una carta per exigir un nou referèndum abans de Nadal. Allà es trobarà amb Boris Johnson, qui ha promès que rebutjarà qualsevol petició sobre un nou referèndum amb l'argument que la qüestió va quedar resolta per a almenys una generació fa cinc anys.

Els conservadors han perdut un diputat a Escòcia, i es queden amb 6, mentre que els liberaldemòcrates han vist com queia la seva líder a tot el Regne Unit, Jo Swinson, que s'ha quedat sense escó i ha hagut de dimitir. Malgrat això, el resultat liberaldemòcrata a Escòcia ha estat molt millor que el 2017, ja que la formació ha obtingut 4 diputats, i partia de zero. Els laboristes s'han esfondrat, igual que a la resta del Regne Unit, i s'han quedat només amb 1.