Alguns incidents s'han produït davant el Sant Sepulcre de Jerusalem, després que l'oficina tècnica del recinte ha limitat a 1.800 persones les places per assistir a la cerimònia del foc sagrat cristiana ortodoxa. Molts fidels ortodoxos han volgut ser presents a la cerimònia, però no han pogut entrar, i això ha provocat tensió amb la policia israeliana, que ha intentat mantenir l'aforament pactat. Això ha provocat una polèmica amb diverses esglésies orientals, que s'han queixat que es limitava l'assistència a la pràctica religiosa.

La periodista israeliana Jana Beris ha negat que s'hagués vulnerat la llibertat de culte, i ha aportat el document de l'oficina tècnica del Sant Sepulcre, on es fixa el límit d'aforament. "Les esglésies han acusat Israel de limitar la llibertat de culte en deixar que només 1.800 persones poguessin entrar a la cerimònia del foc sagrat. La policia ha remarcat que ha estat per seguretat. Aquest document deixa clar que la mateixa oficina tècnica del Sant Sepulcre ho ha fixat", ha apuntat.

La policia ha fet esforços per contenir els nombrosos cristians ortodoxos que volien entrar al Sant Sepulcre, no sempre amb èxit i amb un punt d'impotència, amb imatges que s'han fet virals a la xarxa. Com passa sempre en aquests casos, alguns ho han aprofitat per fer propaganda de les seves posicions en el conflicte àrab-israelià.

El foc sagrat és una creença de l'església ortodoxa que data de l'any 328 dC, i que representa una llum blava que surt de la tomba de Jesús i que es transforma en foc, el dia abans de la Pasqua Ortodoxa, que se celebra aquest diumenge. A partir del foc s'encenen després espelmes. Abans que s'encengui el foc, el Patriarca ortodox s'agenolla dins de la capella davant d'on surt el foc, amb multituds que l'esperen a l'exterior. Quan s'encén el foc, el Patriarca surt de l'església amb dues espelmes enceses. El foc sant és portat després a Grècia amb un vol especial, i es fa de manera similar a altres països ortodoxos o amb grans esglésies ortodoxes, com Rússia, Ucraïna, Geòrgia, Bulgària, el Líban, Romania, Egipte, Xipre, Macedònia del Sud, i Sèrbia.