Un incendi s'ha propagat per l'històric edifici de la Borsa de Copenhaguen, la capital de Dinamarca. Les flames han engolit la icònica agulla que coronava la construcció davant l'estupefacció dels presents. La torre arribava als 56 metres d'alçada i estava ricament decorada amb les cues de quatre dracs entrellaçades. El moment en què l'agulla s'ha desplomat cedint sobre si mateixa, ha recordat les imatges de l'incendi de Notre-Dame, que justament unes hores abans es feien cinc anys de la tragèdia

La borsa de Copenhaguen va ser construïda el segle XVII i actualment hi havia obres per la seva conservació. De moment, no s'ha determinat l'origen de l'incendi. Els serveis d'emergència i els bombers treballen per intentar apagar el foc mentre la policia ha acordonat una àmplia àrea al costat de l'edifici, situat en una zona cèntrica.

Diverses ales del castell de Christiansborg, seu del Parlament, que és a prop de l'edifici en flames, han estat evacuades per precaució. "És un incendi molt ampli al qual ens enfrontem i amb què haurem de bregar molt de temps. És un edifici antic amb moltes construccions de fusta i un sostre de coure que manté la calor. Es tracta d'un gran operatiu que durarà gairebé tot el dia", ha informat a la televisió pública el director dels serveis d'emergència, Jakob Vedsted Andersen.

incendi edifici borsa copenhaguen (2)
Les flames cremen l'agulla de l'edifici de la Borsa de Copenhaguen. EFE
edifici borsa copenhaguen
L'estat de l'edifici de la Borsa de Copenhaguen abans de l'incendi. Viquipèdia

Per ara hi ha poca informació sobre l'evolució de l'incendi. Mitjans locals han informat que les flames s'haurien iniciat a les 8 del matí d'aquest dimarts. L'incendi va començar sota la sostrada, que compta amb elements de coure i és de difícil accés. Actualment, la zona estar acordonada i repleta de policia i bombers. Les primeres imatges que arriben de la zona, més enllà de les flames del mateix incendi, mostren persones que ajuden els serveis d'emergència a treure quadres de la zona per salvar-los d'acabar cremats. 

ciutadans i serveis d'emergencia treuen quadres de la Borsa de Copenhaguen. EFE
Ciutadans i serveis d'emergència treuen quadres de la Borsa de Copenhaguen. EFE

L'edifici, anomenat Borsen, té 400 anys i s'havia convertit en una de les senyes d'identitat de la capital danesa. El ministre de Cultura de Dinamarca, Jakob Engel-Schmidt, ha lamentat que "400 anys de patrimoni danès estan en flames". Els ciutadans que es troben a la zona s'han mostrat visiblement afectats de veure com les flames s'escampen per aquest tros d'història de la ciutat. 

Engel-Schmidt no ha estat l'únic membre del gabinet danès en posicionar-se sobre els fets. "Imatges horribles de la borsa. Molt trist. Un edifici icònic que significa molt per a tots nosaltres. El nostre moment Notre-Dame", va escriure a la xarxa social X el ministre de Defensa danès, Troels Lund Poulsen, al·ludint a l'incendi de la famosa catedral de París el 2019.

S'esfondra el sostre de la Borsa

"Segons es cremen les estructures, parts de l'edifici s'estan esfondrant", ha informat director dels serveis d'incendis i rescat. Concretament, per ara s'ha esfondrat part del sostre de la Borsa. Les flames guanyen intensitat i s'escampen per l'edificació, que està a prop d'altres edificis històrics de la capital danesa. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!
La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.