La tempesta Daniel, que ha estat assotant implacablement l'est del Mediterrani durant setmanes, ha deixat escenes de destrucció al seu pas per Líbia, provocant greus inundacions en diverses ciutats de l'est del país. Entre les àrees més afectades es troba la ciutat de Derna, que té una població d'aproximadament 150.000 habitants. Les pluges torrencials desencadenades per la tempesta han resultat en la ruptura de dues preses, causant estralls a barris sencers i arrossegant cap al mar a milers de persones, vehicles i edificis, segons han anunciat les autoritats locals. De moment, la xifra oficial de morts se situa en 2.400 persones, però des del govern de l'est afirmen que seguirà pujant durant les pròximes hores.

El primer ministre del govern de l'est de Líbia, Ossama Hamad, ha declarat que la situació és "molt crítica", i s'estima que prop de 10.000 persones encara estan desaparegudes, segons Creu Roja. Otham Abduljaleel, el ministre de salut de l'est del país, ha assenyalat que s'han trobat centenars de cadàvers sota els enderrocs i al mar. La ciutat de Derna es troba pràcticament inaccessible a causa del col·lapse de les carreteres, i les labors de rescat s'han vist obstaculitzades encara més a causa de la falta d'energia elèctrica, que ha impedit que les autoritats es comuniquin amb les persones atrapades que esperen ser evacuades. "La situació és pitjor del que esperàvem. Es necessita una intervenció internacional", va declarar Abduljaleel al canal estatal. En resposta, Egipte, Turquia i els Emirats Àrabs han anunciat l'enviament d'ajuda humanitària.

Els vídeos compartits en xarxes socials per residents locals mostren un torrent d'aigua que arrossega vehicles i habitatges. El cap de l'autoritat d'emergències i ambulàncies del país, Osama Aly, ha afirmat al canal Al Hurra que les autoritats no van anticipar la magnitud del desastre. "Les condicions climàtiques no es van estudiar adequadament, i no es van tenir en compte els nivells de l'aigua de la mar i les precipitacions. No es van dur a terme evacuacions preventives en les àrees que podien estar en el camí de la tempesta, especialment a les valls", va declarar.

S'espera que la xifra de morts augmenti durant les pròximes hores, encara que el número exacte és difícil de determinar a causa de l'administració fragmentada del país, resultat d'una dècada de guerra i conflictes entre governs rivals. La falta d'inversió en infraestructures i serveis públics ha deixat al país més vulnerable davant aquesta mena de desastres. Cal recordar que Derna va estar sota el control de grups extremistes afiliats a l'Estat Islàmic durant anys, fins que forces lleials al govern amb base en l'est del país van aconseguir expulsar-los l'any 2018.