Un jurat de l'estat de Delaware ha declarat Hunter Biden, fill del president dels Estats Units, Joe Biden, culpable de tres delictes relacionats amb la possessió d'armes. El jurat ha resolt aquest dimarts que Hunter Biden va comprar el 2018 una arma tot i consumir drogues de manera habitual, i que va mentir al venedor per aconseguir-la. Dos dels tres delictes que se l'imputen contemplen una pena màxima de 10 anys de presó, i la pena del tercer en pot comportar cinc més. Els càrrecs, tots a escala federal, poden suposar-li una pena màxima de 25 anys de presó. A banda, haurà de pagar una multa de fins a 750.000 euros per cadascun d'ells. La sentència final la dictarà la jutge Maryellen Noreika, però es desconeix quan ho farà. Els experts, però, creuen que la pena final que haurà de complir el fill del president dels EUA serà força menor perquè no té antecedents. Fins i tot alguns apunten que Hunter Biden podrà esquivar la presó. El fill del president Biden té pendent un altre judici a Califòrnia on se l'acusa d'haver evadit el pagament d'1,4 milions de dòlars en impostos.

En una declaració escrita posterior a la decisió del jurat, Hunter Biden ha agraït el suport rebut durant el judici i ha anunciat que es planteja recórrer el veredicte. "Estic més agraït avui per l'amor i el suport rebut la setmana passada per part de la meva esposa Melissa, la meva família i la meva comunitat, que decebut pel resultat", ha confessat.

Va amagar la seva addicció a les drogues per comprar un revòlver

El jurat ha conclòs que Biden és culpable dels tres càrrecs que l'acusació li imputava. El veredicte final assenyala que el fill del president dels Estats Units consumia drogues il·legals el moment en què es va comprar l'arma, un revòlver Colt Cobra, i que va amargar la seva addicció per fer-se amb ellaEls fets van tenir lloc l'octubre del 2018 i la llei estatunidenca exigeix als compradors que omplin un formulari per endur-se l'arma. És en aquest document on han de deixar constància de la seva addicció en cas de tenir-la.

Dos dels càrrecs que se li han imputat són per declaració falsa i el tercer per possessió il·legal de l'arma. Hunter Biden va guardar durant, com a mínim, 11 dies l'arma després d'haver falsificat el formulari per la seva compra i d'haver mentit al venedor. No la va arribar a utilitzar. L'advocat defensor de Biden, Abbe Lowell, va dir al seu al·legat final que no hi havia proves directes que determinessin que el seu client estigués consumint drogues els dies abans de la compra del revòlver.

El primer judici a un fill d'un president dels EUA

El judici contra Hunter Biden és el primer a un fill d'un president dels Estats Units. Mai abans s'havia condemnat per delictes a un familiar directe d'un president en exercici. Al judici, que va començar fa una setmana i escaig, hi han testificat l'exdona de Hunter Biden Kathleen Buhle, una exparella, la seva cunyada, la seva examant Hallie Biden, i la seva filla Naomi Biden. No ha estat present al judici el president dels EUA, Joe Biden, però sí la primera dama, Jill Biden, que va personar-se a les corts el passat dilluns durant la selecció del jurat i també ho ha fet aquest dimarts amb l'esposa de Hunter, Melissa Cohen-Biden, i la seva germana Ashley Biden.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!