De manera organitzada i pacífica, 1,7 milions de manifestants —segons els organitzadors— han recorregut aquest diumenge els carrers de l'illa de Hong Kong, en una protesta que la policia havia autoritzat només com a concentració a Victoria Park, el parc més gran de la ciutat. No obstant això, la marxa ha transcorregut sense incidents.

La riuada de manifestants ha desfilat des de les 14h hora local sota paraigües per protegir-se de la pluja sense una destinació clara. Cap a les 18h, el cos antidisturbis de la policia s'ha anat desplegant en diversos punts de la ciutat, inclosa l'Oficina d'Enllaç del Govern de la Xina, tot i que fins les 21h no s'ha registrat cap incident.

manifestació multitudinària hong kong - efe

Agents de la policia de Hong Kong desplegats a la ciutat. | Foto: EFE

La manifestació d'avui, que culmina una setmana turbulenta a Hong Kong (cancel·lacions massives de vols per les protestes a l'aeroport i maniobres militars xineses a l'altre costat de la frontera), despertava incerteses i estava sota vigilància, després que circulessin rumors que hi hauria agents xinesos infiltrats amb l'objectiu de crear problemes. A més, també existia la por d'una possible resposta policial violenta.

Al llarg de la marxa, els manifestants han criticat amb duresa les accions policials dels últims mesos a l'hora de dissoldre les concentracions, les quals han deixat centenars de ferits entre els civils, mentre que, segons la policia, en els enfrontaments han resultat ferits gairebé 180 agents.

multitudinària manifestació hong kong - efe

Un manifestant prodemocràcia es tapa l'ull en solidaritat amb una dona ferida en aquesta part del cos per la policia. | Foto: EFE

Un dels líders del convocant Front Civil de Drets Humans, Wong Yik-mo, ha criticat durant la marxa les actuacions policials i el seu aparent posicionament en contra dels qui protesten per reclamar un millor funcionament democràtic a Hong Kong. "L'Associació de Joves Oficials de Policia i algun diputat pro-Pequín han cridat diverses vegades 'escarabats' als manifestants. Això porta al record doloroses imatges de genocidi", ha dit.

De fet, durant el genocidi ruandès (1994), en el qual en tres mesos van morir massacrats gairebé un milió de Tutsi i Hutu moderats, els Hutu més radicals cridaven als Tutsi "escarabats". "A poc a poc —ha agregat Wong—, la policia de Hong Kong està destruint la imatge internacional d'un Hong Kong civilitzat".

Hores abans, el govern de Hong Kong havia enviat un comunicat als mitjans de comunicació en el qual lamentava que el lema de la manifestació tingués per objectiu la policia. Davant de la massiva desfilada de gent, no autoritzada pel cos, la policia s'ha vist obligada a tallar diversos carrers. Els manifestants s'han arriscat així a enfrontar-se a càrrecs d'assemblea il·legal, que poden comportar fins a 5 anys de presó.

Aquest cap de setmana ha estat l'onzè consecutiu de manifestacions a Hong Kong. Va començar divendres amb un míting per demanar suport internacional als manifestants, i dissabte va registrar diverses protestes, una d'elles de suport al govern de la Xina que va aconseguir reunir 476.000 persones, segons els organitzadors (108.000, segons la policia).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat