L'exsecretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, ha manifestat aquest divendres a Barcelona, on ha assistit al 50 aniversari del Centre d'Estudis i Documentació Internacionals de Barcelona (CIDOB), que va perdre l'enfrontament electoral amb l'expresident nord-americà Donald Trump perquè "va ser una batalla contra un demagog". Clinton ha recordat que va obtenir més vots que Trump, però que el representant republicà va obtenir més col·legis electorals.

 

Segons Hillary Clinton, Trump va utilitzar per a la seva campanya el que els americans en diuen xiulets per a gossos (dog-whistle politics), que mobilitzen l'electorat propi evitant que l'electorat del partit rival se n'adoni. L'expressió fa referència als xiulets per als gossos de pastor, que es mouen sense que els xais ho vegin, perquè per a ells no té significat. L'expresident republicà és un expert en aquesta manera d'actuar. "S'esforça per crear greuges contra l'altre com un ressort per crear identitat política pròpia", ha indicat. L'exsecretària d'Estat considera que el Partit Republicà "és irreconeixible" comparat amb el que era en el passat. "Tots s'han unit en el culte a Trump, i el resultat és que hi ha gairebé una postveritat", ha conclòs.

En la seva intervenció, també ha avisat dels riscos de la intel·ligència artificial (IA) per a la democràcia. "Com podem gestionar una democràcia si no podem confiar en el que veiem a la pantalla?", ha preguntat. La política demòcrata ha afegit aquests problemes als perills del populisme i ha lamentat el discurs de l'odi contra dones a les xarxes. L'excap de la diplomàcia nord-americana ha defensat també que la invasió del president rus, Vladímir Putin, a Ucraïna i la seva incapacitat de controlar el país ha fet que el president xinès, Xi Jinping, es "repensi" la seva política regional i que els països de l'Àsia-Pacífic s'aliïn i s'acostin de nou als Estats Units.

Xavier Trias Victoria Alsina CIDOB Hillary Clinton / Carlos Baglietto
Xavier Trias i Victòria Alsina CIDOB amb Hillary Clinton / Carlos Baglietto

Unes 250 persones han assistit a la conferència de l'exsecretària d'Estat dels EUA, celebrada a la Capella del Macba, en un acte presentat pel director del Cidob, Pol Morillas. Entre els assistents hi havia el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano. En canvi, no hi ha estat present l'encara alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, però sí la tinenta d'alcalde ​​Laia Bonet (PSC). També hi ha acudit previsible futur alcalde de la ciutat, ​​Xavier Trias (Junts), Ernest Maragall (ERC); la directora del Macba, Elvira Dyangani, i el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, entre d'altres. La benvinguda institucional ha anat a càrrec del president del Cidob, Antoni Segura, que ha agraït la presència de Clinton a la ciutat, i de l'ambaixadora dels EUA, Julissa Reynoso, que ha afirmat que l'exsecretària d'Estat és la millor figura per a la commemoració dels 50 anys del CIDOB.

Aragonès ha valorat després la visita de Clinton. "Un plaer compartir visió de futur amb Hillary Clinton sobre reptes polítics globals. Les seves reflexions sobre els efectes de la guerra d'Ucraïna i el combat contra l'auge del populisme autoritari són inspiradores. Bona feina del Cidob. Enhorabona per aquests 50 anys!", ha assenyalat.