Abu Obeida, portaveu de les Brigades Al-Qassam, braç armat de Hamàs, ha anunciat aquest dijous que al voltant de 50 ostatges han mort pels bombardejos d'Israel sobre la Franja de Gaza. En un comunicat breu, s'ha limitat a informar sobre la mort de "50 presoners israelians" per atacs sobre la Franja, sense oferir-ne més detalls. La setmana passada, Obedia havia assegurat que s'havien capturat un total de 250 ostatges, dels quals 200 estaven controlats per Hamàs i 50 eren en mans d'altres milícies palestines. El portaveu de l'exèrcit israelià, Daniel Hagari, ha xifrat en 224 el nombre d'ostatges capturats per Hamàs durant l'atac del 7 d'octubre passat, en el qual van ser assassinades 1.400 persones i unes 5.000 van resultar ferides. 

Fins ara, Hamàs ha posat en llibertat quatre ostatges "per raons humanitàries" i a través de la mediació de tercers països, com ara Qatar i Egipte. El divendres passat, va alliberar Judith i Natalie Raanan, mare i filla amb nacionalitat nord-americana, mentre que aquest dilluns van deixar sortir a través del pas de Rafah, que connecta la Franja amb Egipte, les ancianes Yochved Lifshitz i Nurit Cooper. La primera d'aquestes dones israelianes va explicar a la premsa la seva experiència, que va definir com un "infern". Lifshitz, de 85 anys, va relatar l'atac al seu quibuts i el seu segrest el 7 d'octubre passat. "Una multitud va arrasar les nostres cases. Van colpejar la gent i van segrestar algunes persones. No van fer distinció entre joves i ancians, va ser molt dolorós", va lamentar. Ella va ser traslladada a Gaza en una motocicleta "amb les cames per una banda i el cap a l'altra", mentre li pegaven amb pals. Li van robar el rellotge i les joies que duia, i li van fer travessar a peu una zona de camps fins a la xarxa de túnels per entrar a la Franja. Una xarxa de túnels que va descriure com una "teranyina".

Segons dades ofertes dimecres pel govern israelià, més de la meitat dels ostatges tenen passaport estranger, d'uns 25 països, i entre els segrestats hi ha almenys 54 persones de nacionalitat tailandesa. Fa deu dies, l'exlíder de Hamàs, Khaled Meshal, va plantejar alliberar els ostatges israelians a canvi de l'alliberament de 6.000 palestins de les presons d'Israel. Tanmateix, Obeida no s'ha pronunciat en aquest sentit; de fet, va assegurar que els ostatges eren considerats els seus "convidats" i que els alliberarien quan "les condicions al camp" ho permetessin. Israel, però, cerca la manera d'aconseguir retornar-los a casa. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va assegurar aquest dimecres en una declaració televisada que l'objectiu de la incursió terrestre que prepara sobre Gaza, a banda de "destruir" Hamàs, és poder localitzar i retornar a Israel els ostatges. 

 

A la imatge principal, 200 cadires amb les imatges dels ostatges capturats per Hamàs en un acte a Ginebra, davant de la seu europea de l'Organització de les Nacions Unides.