La ciberguerra, si no havia començat ja, es pot afirmar que ja ho ha fet obertament. I és que el combat entre Rússia i Ucraïna no només es lliura sobre el terreny, sinó que també ocupa l'àmbit informàtic. I és que el grup de hackers internacional, Anonymous, ha declarat la guerra a Putin arran de la invasió russa d'Ucraïna. Concretament, han atacat el país mitjançant talls en l'emissió dels seus canals nacionals. Així, han interromput l'emissió de canals com ara Russia Today per emetre en directe l'himne d'Ucraïna. Enmig de l'emissió dels canals oficials del govern rus, va començar a sonar l'himne ucraïnès. En aquest moment, els ciutadans russos se'n van adonar i ràpidament van començar a denunciar els fets a les xarxes.

Així doncs, aquest hackeig s'ha produït després que Anonymous hagi advertit Putin de nous atacs: "Volem un futur per a tota la humanitat. Els teus secrets ja no estaran fora de perill mai més. Putin, planegem exposar tot el que has amagat per anys", ha assegurat Anonymous en un vídeo oficial. Al video publicat a les xarxes socials, afirman que "amb la invasió d'Ucraïna el règim rus no té pietat ni respecte pels drets humans ni l'autodeterminació dels països veïns". Ara bé, les televisions no són l'únic objectiu d'Anonymous, ja que en la llista de víctimes també hi figura la pàgina oficial del Kremlin, la Duma estatal i el Ministeri de Defensa.

Però aquest no és el primer atac que rep la popular cadena de televisió russa Russia Today. Aquest divendres, el lloc web de l'emissora no estava disponible. Els usuaris que intentaven accedir al lloc de RT News divendres topaven amb un missatge que deia "no es pot accedir a aquest lloc". Val a dir que Russia Today ha estat acusat de publicar desinformació i propaganda del Kremlin a tot Europa.  Certament, Anonymous disposa d'un llarg historial d'atacs cibernètics coordinats similars i anteriorment s'han dirigit a la CIA, l'Església de Cienciologia i ISIS. Per exemple, el departament de policia de Minneapolis també va ser atacat després de la mort de George Floyd el 2020.

El Centre Nacional de Coordinació d'Incidents Informàtics de Rússia, dependent del Servei Federal de Seguretat (FSB) ja ha declarat el nivell d'amenaça de ciberatacs com a "crític". L'organisme ja ha advertit del perill de "l'amenaça d'un augment en la intensitat dels atacs informàtics als recursos d'informació russos, incloses les instal·lacions d'infraestructura d'informació crítica en el context de l'operació militar de Rússia a Ucraïna", segons ha informat l'agència independent russa Interfax.

Al seu torn, des d'Ucraïna, el Ministeri de Defensa va elevar una petició d'ajuda als experts en ciberseguretat del país perquè s'allistessin com a voluntaris per defensar les xarxes del país dels atacs russos. "Cibercomunitat ucraïnesa! És hora de participar en la ciberdefensa del nostre país", es podia llegir en una sol·licitud compartida a través de Google docs a què va tenir accés en exclusiva l'agència Reuters. Aquesta enumerava una sèrie d'habilitats d'especial interès per Kíev, com el desenvolupament de codi maliciós.