ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El tancament de mitjans usos en sòl europeu està aixecant polseguera: la mesura pretén limitar la propaganda russa, però alhora planteja el conflicte de fins a quin punt arriba la llibertat de premsa. Entre les més bel·ligerants defensant aquesta mesura es troba Josep Borrell, Alt Representant de la UE per Afers Exteriors, qui ha anunciat la creació d'un "mecanisme per sancionar actors nocius que desinformen" a la Unió Europea. Però, que és i que no és desinformar? Aquest falta de definició que obre una perillosa porta cap a la censura, justament el que ha denunciat Gonzalo Boye a través de les xarxes socials. 

Boye ha assenyalat l'arbitrarietat que pot comportar aquesta mesura a través d'un missatge a les xarxes socials en què mencionava les declaracions de Borrell. "Censura selectiva a gust de Borrell?", es pregunta i afegeix: "Ens està quedant una democràcia que fa por... però seguim aplaudint-los". 
TUIT boye contra Borell

Més mitjans contra la desinformació 

Borrell ha defensat aquest dimarts la decisió de la Comissió Europea (CE) de prohibir les emissions dins el territori de la UE dels mitjans russos Russia Today i Sputnik. Tot plegat ha tingut lloc en el Parlament Europeu durant la presentació d'un informe sobre desinformació i interferències estrangeres en processos democràtics a la UE. Aquest informe assenyala intents de manipulació al referèndum del Brexit o les presidencials franceses del 2017. 

"No soc ministre de la veritat, però hem d'actuar davant d'actors estrangers que de forma intencionada intenten manipular el nostre entorn informatiu per poder tirar endavant els seus propis interessos i fer-nos mal", ha expressat Borrell. Sobre la proposta de crear un nou mecanisme que sancioni els mitjans que emetin informació falsa ha dit que formarà part d'un nou paquet d'eines en el que la CE està treballant per tal de "reforçar" la seva capacitat d'actuació.

"La democràcia és un sistema el combustible del qual és la informació. Si la informació és dolenta, la democràcia és dolenta, i si la informació està sistemàticament esbiaixada i contaminada per la mentida, els ciutadans no poden tenir cabal coneixement de la realitat", ha assegurat el cap de la diplomàcia comunitària.

"Ha d'haver-hi garanties per tal que la informació no sigui un element que contamini les ments", ha subratllat. Borrell ha carregat especialment contra Sputnik: "No és un mitjà innocent amb una determinada visió de la realitat. És per fer costat a les polítiques russes a l'estranger. Aquests canals faciliten operacions cibernètiques, de la mà de la intel·ligència militar de Rússia, el conegut GRU. Per ser capaços de respondre d'una manera contundent en el futur, proposaré un mecanisme per sancionar actors nocius que desinformen, que serà part d'una caixa d'eines en què estem treballant per actuar". El cap de la diplomàcia europea ha subratllat que la democràcia es manté amb la informació que rep la ciutadania i per això remarca la importància del nou mecanisme.