ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna 
La plataforma Netflix ha paralitzat les seves produccions originals russes, així com l'adquisició de drets per a futurs projectes audiovisuals en el territori, després de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. La decisió es produeix després que Netflix es negués a emetre propaganda russa, que les plataformes estaven obligades a fer-ho des de l'1 de març atès que pertany al registre de serveis audiovisuals. Segons el portal, The Hollywood Reporter, la plataforma tenia quatre projectes en desenvolupant-se a Rússia: 'Anna K', una versió contemporània d'Anna Karenina que es convertiria en la primera sèrie original russa de Netflix; 'Zato', un drama policíac; 'Nothing Special', un drama sobre un jove actor que treballa en una organització benèfica per a persones amb discapacitat; i una quarta ficció sense títol. Els rodatges d''Anna K' i 'Nothing Special' van acabar el desembre de 2021, mentre que el projecte sense títol està prop de finalitzar el seu enregistrament, tal com va revelar una font pròxima a Netflix. Es calcula que el servei de streamingmenys d'un milió de subscriptors a Rússia, però l'empresa estava tractant d'ampliar la seva presència al país fent contingut original i intentant imitar l'èxit de produccions estrangeres com 'El joc del calamar' i 'Lupin'.  

Negativa a la llei audiovisual 

Aquest dilluns, Netflix va anunciar que no tenia previst complir la nova llei audiovisual russa, que obliga als serveis de streaming amb més de 100.000 usuaris a emetre 20 canals de televisió russos que inclouen propaganda. "Donada la situació actual, no tenim plans d'agregar aquests canals al nostre servei", va confirmar un representant de la companyia. Netflix va llançar el seu servei local en rus fa poc més d'un any i compta amb només 1 milió de subscriptors en aquest país, un percentatge ínfim dels més de 222 milions d'abonats que suma a tot el món. Així i tot, la plataforma forma part de la llista de “serveis audiovisuals” que elabora el regulador mediàtic de Rússia, Roskomnadzor, i que inclou a totes les plataformes o canals amb més de 100.000 espectadors. 

L'anunci de Netflix va arribar hores després que la tecnològica Meta confirmés que restringirà en les seves xarxes socials, que inclouen Facebook, Instagram i WhatsApp, l'accés a la cadena RT i a l'agència Sputnik, mitjans afiliats al Kremlin, per petició de la Unió Europea. Per la seva part Twitter, una altra xarxa social estatunidenca, va anunciar aquest dilluns que afegirà un advertiment en els missatges que comparteixin enllaços i notícies de mitjans controlats pel Kremlin, dels quals també tractarà de reduir la seva circulació en la plataforma. 

Altres plataformes

Un important nombre d'empreses tecnològiques i del sector de l'entreteniment, estan responent de la mateixa manera davant la guerra d'Ucraïna. Els estudis de The Walt Disney Company, Warner Bros. i Universal Pictures no estrenaran les seves noves pel·lícules a Rússia. En concret, Disney a través d'un comunicat, va indicar que les seves estrenes, com Turning Red, l'última pel·lícula de la seva filial Pixar, que s'estrena directament a la plataforma Diseny+, tampoc seran part del catàleg que podrà ser vist per la ciutadania russa. El boicot del sector de la cultura cap a Rússia ja és total pel que fa a la indústria del cinema i la televisió. Rússia ja ha quedat exclosa dels principals festivals i certàmens de premis. El Festival de Cinema de Cannes va anunciar aquest dimarts que no rebrà a cap delegació russa ni a assistents vinculats al govern, mentre que el Festival Sèries Mania i MipTV van dir que no hi haurà presència russa en els seus respectius esdeveniments, d'acord amb la sanció del govern francès contra Rússia.