Després de mesos de combats, desenes de milers de baixes i d'haver-se convertit en un dels punts més calents de la guerra a Ucraïna, la ciutat de Bakhmut ha caigut en mans russes. Almenys, així ho ha anunciat el líder del grup Wagner, Yevgueni Prigozhin, en un confús vídeo gravat des de l'estació de tren de la ciutat, situada lluny del centre. Minuts després, Ucraïna ho ha desmentit, afirmant que "la lluita segueix" en una ciutat que s'ha convertit en símbol de la resistència ucraïnesa. Inicialment, l'anunci de la captura ja deixava un rastre de dubtes i agències i especialistes internacionals han posat en dubte la veracitat d'aquestes afirmacions, que han quedat desmentides minuts després, quan un representant d'Ucraïna ha negat a l'agència Reuters que Bakhmut hagi estat completament capturada.

Concretament, l'anunci s'ha fet mitjançant un vídeo on apareix Prigozhin, líder de la força paramilitar, envoltat de mercenaris del grup Wagner davant l'estació de tren de Bakhmut, situada lluny del centre de la ciutat. De fons, explosions. "Avui, a les 12 del migdia, Bakhmut ha estat completament capturada" afirma Prigozhin. "Hem pres tota la ciutat, de casa en casa". Mentre Prigozhin parla durant el vídeo se senten explosions de fons, i afirma que les seves unitats es retirarien de Bakhmut a partir del 25 de maig per descansar i rebre formació, "cedint el control a l'exèrcit regular rus".

Per altra banda, segons ha informat Reuters, un portaveu militar ucraïnès, Serhiy Cherevatyi, ha dit: "Això no és cert. Les nostres unitats continuen lluitant a Bakhmut." La ciutat ha estat el focus de la batalla més llarga i sagnant de la guerra de Rússia a Ucraïna, que ja fa més de 15 mesos que dura.

Prigozhin s'adreça a Zelenski

Adreçant-se a Zelenski, Prigozhin ha dit: "Avui, quan vegis a Biden, fes-li un petó a la part superior del cap i saluda'l de part meva." El líder de la força paramilitar russa també ha tornat a repetir les queixes que ha formulat amb freqüència en el passat, afirmant que les seves forces han patit pèrdues molt més greus del que hauria estat necessari a causa de la manca de suport i subministraments adequats per part del Kremlin. A principis d'aquest mes, havia amenaçat de retirar les seves tropes després de publicar un missatge contra el ministre de Defensa, Sergei Shoigu, acusant-lo de la mort de part dels seus homes.

El servei d'intel·ligència de defensa britànic va afirmar dissabte que era "molt probable" que Rússia hagués desplegat diversos batallons per reforçar el sector de Bakhmut, després dels guanys tàctics ucraïnesos als flancs de la ciutat. Va afegir que això representava "un compromís notable per part del comandament rus". "Aparentment, el lideratge de Rússia continua veient la captura de Bakhmut com un objectiu de guerra immediat clau que els permetria reclamar cert grau d'èxit en el conflicte", va dir a Twitter. Prigozhin ha reconegut en el passat que Bakhmut, una ciutat de 70.000 habitants abans de la guerra, no tenia gens d'importància estratègica, però va adquirir una gran importància simbòlica per a ambdues parts a causa de la intensitat dels combats i l'escala de les pèrdues.