Grècia està a punt de fer un gran pas en favor dels drets de les parelles homosexuals si tira endavant el projecte de llei que va presentar el primer ministre conservador, Kyriakos Mitsotakis, que es votarà entre aquest dimecres i dijous en el Parlament, per legalitzar el matrimoni homosexual a Grècia i l’adopció per a les parelles del mateix sexe. Mitsotakis va tirar la proposta endavant malgrat la gran oposició de l’església ortodoxa i de la facció dretana del seu partit, Nova Democràcia (ND). Alguns diputats, inclús ministres i viceministres d’aquest partit, han anunciat que votaran en contra, tot i que s'espera que la llei sigui aprovada perquè diversos partits opositors votaran a favor. A Grècia estan legalitzats des del 2015 els “contractes de cohabitació” per a les parelles del mateix sexe, però només el pare biològic té drets sobre els fills. Per això, moltes parelles que desitgen formar una família es casen en altres països de la Unió Europea on els matrimonis homosexuals sí que són permesos. 

Mitsotakis Kay Nietfeld (DPA)
Kyriakos Mitsotakis /  Kay Nietfeld (DPA)

Protecció jurídica pels fills

La proposta del projecte de llei sobre el matrimoni igualitari, suposa un gran pas per les parelles LGTBI+ que ja tenen fills o volen tenir-ne, i que estan esperant aquesta llei perquè el reconeixement de la seva relació ofereix protecció jurídica als fills, ja que els dos conjugues seran reconeguts com els els seus tutors legals. Fins ara, moltes parelles es trobaven que el pare o la mare que no és el biològic no tenia cap dret legal, el que impedia per exemple viatjar amb els seus fills, acompanyar-los a l’hospital o recollir-los a l’escola sense el permís del tutor legal. Les parelles gais també podran adoptar infants que es trobin en institucions, però no contempla la possibilitat que tinguin fills a través de la maternitat subrogada. El col·lectiu LGTBI+ considera que fins ara els seus fills han estat víctimes de discriminació.

Llarg debat en la societat grega

Aquesta qüestió ha suscitat un llarg debat en la societat grega, que ha defensat el matrimoni tradicional, amb el beneplàcit de la poderosa església ortodoxa, i amb el suport dels partits de dreta. Els diferents governs han evitat impulsar un projecte de llei com ha fet ara Mitsotakis al·legant que la societat grega no estava preparada per acceptar el matrimoni entre persones de la comunitat LGTBI+ com aquesta reclamava des de fa anys. En els darrers dies, aquesta oposició ha sortit al carrer per manifestar el seu rebuig. Diumenge passat entre 1.500 i 4.000 persones -segons les fonts- se'n van manifestar a Atenes en contra del projecte de llei. Entre els assistents hi havia diversos popes i religiosos ortodoxos, persones amb crucifixos i creus, així com nombrosos simpatitzants del partit d'extrema dreta Niki, inclòs el seu dirigent Dimitris Natsios. Per contra, la proposta compta amb el suport de diversos partits d'oposició, inclòs el d'esquerra Syriza, el dirigent del qual Stefanos Kasselakis es va casar recentment amb la seva parella als Estats Units. Si la proposta és aprovada, Grècia seria el primer partit de majoria ortodoxa a legalitzar el matrimoni entre persones del mateix sexe.

Legal en 20 dels 50 països europeus

Actualment, dels 50 països europeus, el matrimoni entre persones del mateix sexe és legal en només 20 països: Andorra, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Islàndia, Irlanda, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Noruega, Portugal, Eslovènia, Espanya, Suècia, Suïssa, el Regne Unit i Estònia. A banda d'aquests 20, n'hi ha altres 11 països que no contemplen el matrimoni formal, però sí alguna forma d'unió civil o registrada, amb drets similars, com és el cas de Grècia, Croàcia, Xipre, la República Txeca, Hongria, Itàlia, Letònia, Liechtenstein, Mònaco, Montenegro i San Marino. Així doncs, es pot dir que actualment, 31 de la cinquantena de països que hi ha a Europa, és a dir, el 65% dels països europeus, reconeixen algun tipus d'unió entre persones del mateix sexe, el que suposa gairebé el 60% de la població que viu a Europa.

Països on està prohibit

En canvi, en altres països la Constitució limita només el matrimoni a la unió entre homes i dones i prohibeix les parelles del mateix sexe. Són Armènia, Bielorússia, Bulgària, Geòrgia, Lituània, Moldàvia, Rússia, Ucraïna, Sèrbia, Polònia i Eslovàquia. En aquests dos darrers països no es reconeix ni el matrimoni ni la unió entre persones del mateix sexe, a Polònia -des del 2012- i a Eslovàquia -des del 2014-, però en virtut dels codis Civil i Penal i sota el concepte de "persona propera", les parelles homosexuals que cohabiten sota un mateix sostre --tot i no estar registrades com a parella perquè la legislació no els ho permet--, poden acollir-se a alguns drets. A aquests països, caldria afegir-hi també un altre grup que no reconeix les parelles homosexuals per llei i, en conseqüència, també limita els seus drets: Albània, l'Azerbaidjan, Bòsnia i Hercegovina, el Kazakhstan, Macedònia Nord, Romania, Turquia i Ciutat del Vaticà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!