Fins a la seva mort, la reina Elisabet II havia estat la monarca més longeva de la història britànica. De fet, aquest mateix estiu s'havia convertit en la primera a celebrar el Jubileu de Platí, que commemorava el 70è aniversari des de l'ascens d'Elisabet II al tron. Amb 96 anys, la monarca ha viscut alguns dels moments històrics més importants del seu país, però també del món. Repassem 10 dels esdeveniments més rellevants des del seu naixement el 1926.

🔴 Mor la reina Elisabet II d'Anglaterra | DIRECTE

1. La Gran Depressió

Iniciada l'any 1929 als Estats Units, quan la reina només en tenia tres, va ser la recessió econòmica mundial més gran de la història moderna. La caiguda de la Borsa de Wall Street va ser el catalitzador d'una crisi que va estendre's per tot el món, i va començar a notar-se al Regne Unit al principi dels anys trenta. La situació va ser marcada per una reducció del 50% en el comerç internacional i un atur que va elevar-se fins als 3,5 milions de persones.

2. Mort de Jordi V i abdicació d'Eduard VIII

Malgrat ser una figura tan rellevant de la monarquia britànica, Elisabet II tenia poques possibilitats de ser reina, perquè era filla del segon fill de l'aleshores rei Jordi V, al tron des de 1910. Amb la seva mort el 1936, Eduard VIII (conegut per ser simpatitzant Nazi) es convertia en el nou rei, però abdicava al cap de només onze mesos per la crisi constitucional oberta quan pretenia casar-se amb Wallis Simpson, una dona americana divorciada. Amb la seva renúncia, el pare d'Elisabet es col·locava la corona i, sense cap fill, ella es convertia en la primera en línia per heretar el càrrec.

3. La Segona Guerra Mundial

Abans, però, i en plena adolescència, viuria de prop la Segona Guerra Mundial. El conflicte arrencava el 1939, quan el Regne Unit declarava la guerra a Alemanya després de la seva invasió de Polònia, i vindria seguida per alguns dels moments més foscos en la història britànica. Durant 1940 i 1941, l'aviació Nazi bombardejaria el país, arribant fins i tot a Londres i deixant enrere un rastre de 43.000 morts, així com desenes de ciutats greument danyades. El 13 de setembre de 1940, els atacs plourien sobre el palau de Buckingham, destruint-lo parcialment però sense conseqüències pel rei i la reina. La princesa Elisabet i la seva germana Margarida no van viure aquesta escena, ja que havien estat traslladats al castell de Windsor i al País de Gal·les a l'inici de la guerra. Al final del conflicte, va ingressar al Servei Territorial Auxiliar de Dones, formant-se com a conductora i mecànica.

Princesa Elisabeth II servei territorial ambulancia / Foto: Wikipedia
Princesa Elisabeth II al Servei Territorial Auxiliar de Dones / Foto: Wikipedia

4. Matrimoni i coronació

Elisabet va conèixer el seu futur espòs, el príncep Felip de Grècia i Dinamarca, el 1934. Amb el conflicte bèl·lic entremig, van acabar casant-se el 1947 a l'Abadia de Westminster, en una cerimònia molt celebrada i marcada per la postguerra. El seu primer fill, el príncep Carles, naixeria un any després. Amb la mort de Jordi VI a principis de 1952, després d'una llarga malaltia, van iniciar-se els preparatius per la coronació d'Elisabet. Tota la cerimònia va ser televisada per primer cop en la història britànica, una cobertura que va ser fonamental per impulsar la seva popularitat, ja que va ser seguida en directe per milions de persones.

5. Desastre miner al País de Gal·les

L'octubre de 1966, una esllavissada de fang, aigua i runa d'una mina de carbó cobria una escola de primària en un petit poblat al sud del País de Gal·les anomenat Aberfan. Un total de 116 infants i 28 adults van morir en aquell episodi. L'incident no va quedar exempt de polèmica perquè, malgrat que el príncep Felip va viatjar al lloc dels fets l'endemà, la reina va decidir aparcar el seu viatge una setmana perquè no volia distreure de l'operatiu de rescat, generant nombroses crítiques. Anys després, diverses fonts properes a la reina reconeixien el seu lament per no haver visitat Aberfan abans.

6. Primer home a la Lluna

El 1969, els Estats Units aconseguien enviar el primer coet tripulat a la Lluna. Neil Armstrong i Buzz Aldrin es convertien en les figures reconegudes d'aquella efemèride, fent la primera passa a la superfície lunar i culminant la cursa espacial amb la Unió Soviètica. Mentre que Armstrong deia allò d'"Una petita passa per a l'home, un gran salt per a la humanitat", la reina Elisabet II enviava una carta als protagonistes: "En nom de la població britànica, saludo les habilitats i el coratge que han portat l'home a la lluna. Espero que aquest afany incrementi el coneixement i el benestar de la humanitat".

7. La caiguda del mur de Berlín

El gran mur que durant 28 anys havia dividit la principal ciutat d'Alemanya, i que s'havia convertit en el símbol de la divisió entre l'Europa capitalista i la comunista, va caure el 1989. Anys enrere, el 1965, la reina Elisabet II ja havia visitat l'Alemanya de l'Oest durant deu dies. Es tractava de la primera visita d'un monarca británico al territori des del 1913, i va ajudar a simbolitzar la reconciliació entre els dos països després del bel·licisme de la Primera i la Segona Guerra Mundial.

8. Jocs Olímpics de 2012

Elisabet II encara no era viva quan la capital britànica va acollir per primer cop els Jocs Olímpics, el 1908. En la segona ocasió, el 1948, encara no havia estat proclamada reina. Però el 2012, en unes Olimpíades per emmarcar, la reina va ser una de les principals protagonistes després de participar plenament a la cerimònia d'obertura, al costat d'un Daniel Craig transformat en James Bond, i que fins i tot va fer la impressió de saltar en paracaigudes a l'Estadi Olímpic.

Elisabeth II Nelson Mandela Sudafrica visita Anglaterra / Foto: @RoyalFamily
Elisabeth II amb Nelson Mandela / Foto: @RoyalFamily

9. El Brexit

El 2016, i després de dècades formant part de la comunitat europea, la població britànica votava a favor d'abandonar la Unió Europea el 2016, en un referèndum amb uns resultats ajustats però contundents. La reina va mantenir el silenci des del primer moment, i mai va arribar a posicionar-se sobre la decisió de la població. Només en diverses ocasions posteriors, en visites oficials, afirmava la voluntat del Regne Unit d'establir una "nova aliança" amb Europa.

10. La pandèmia

Un dels últims moments històrics viscuts per la reina Elisabet II, i possiblement el més imprevisible, ha estat la pandèmia que el 2020 va obligar a confinar el món. La família reial tampoc se'n va salvar, veient-se obligada Elisabet II a seguir totes les restriccions i assistint absolutament sola al funeral del seu marit Felip l'any passat. A principis d'aquest 2022, la reina va donar positiu per covid, explicant que la malaltia l'havia deixada "molt cansada", debilitant la seva salut.