El govern rus del primer ministre Dmitri Medvédev ha dimitit aquest dimecres després que el president, Vladímir Putin, anunciés una sèrie de canvis polítics en el seu discurs sobre l'estat de la nació. Medvédev va assumir la direcció del Govern el maig de 2018 després que Putin fos reelegit dos mesos abans com a cap del Kremlin.

Medvédev, de 54 anys, ha considerat "correcte" que l'actual Executiu presenti la seva renúncia tenint en compte els "canvis fonamentals a la Constitució de la Federació Russa" proposats pel cap del Kremlin destinats a atorgar més poders a la Duma o cambra de diputats.

En cas de ser aprovats, ha assegurat, les esmentades esmenes constitucionals modificaran "l'equilibri de poder" entre el govern i la Duma. Per la seva part, Putin ha agraït a Medvédev la seva feina al capdavant del govern i s'ha mostrat "satisfet" amb la seva gestió. "No es va poder fer tot, però mai no és possible fer-ho tot", ha agregat.

Les reformes més importants

Una d'aquestes reformes és dotar de més poder la Duma, el Parlament rus. Així doncs, la cambra votarà a partir d'ara la candidatura del primer ministre, quan fins ara es limitava a donar el vistiplau. El mateix passarà amb els viceministres i la resta de membres de l'Executiu, prerrogativa que l'oposició havia demandat durant els últims anys.

Sigui quin sigui la decisió de la Duma, el cap del Kremlin no pot rebutjar-la, encara que continuarà conservant el dret de destituir el govern. També continuarà disposant de la potestat de nomenar els caps dels serveis de seguretat i dirigir les Forces Armades.

Les reformes també es basaran a limitar a dos els mandats presidencials, com passa als Estats Units i altres països. La Constitució vigent únicament obliga el president a deixar el càrrec després d'exercir dos mandats consecutius, però no li impedeix de tornar al Kremlin posteriorment.

Aquesta clàusula va permetre a Putin presidir Rússia durant vuit anys (2000-2008), exercir el lloc de primer ministre durant els següents quatre i tornar al Kremlin en guanyar les eleccions el març de 2012.

A més, només podran postular la seva candidatura al Kremlin aquells russos que hagin viscut en aquest país durant els últims 25 anys -fins ara eren 10- i no tinguin ciutadania estrangera o permís de residència en un altre país.