El primer ministre francès, Edouard Philippe, ha dimitit del seu càrrec, segons ha anunciat l'Elisi aquest divendres al matí. El comunicat oficial confirma que Philippe ha presentat la renúncia de tot el seu govern al president de la República francesa, Emmanuel Macron, que l'ha acceptada. L'anunci obre la porta a una imminent remodelació del govern. 

Eb DS5kWsAE8C8I

Després de diverses setmanes d’intenses negociacions per redefinir el final del mandat de cinc anys, finalment Philippe ha presentat la dimissió directament a Macron en una reunió privada aquest divendres a primera hora. Ja feia dies que Macron apuntava la necessitat de remodelar el govern —accelerada després del fort revés que li van suposar les eleccions municipals i la crisi econòmica i social derivada de la Covid-19— amb vista a les presidencials del 2022.

La renúncia inclouria la finalització de totes les funcions del primer ministre al govern francès. Tot i així, Philippe i l'actual equip seguiran gestionant els assumptes ordinaris fins que es nomeni un nou executiu, ha indicat el Palau de l'Elisi en un comunicat. 

Arran de la dimissió, el consell de ministres d'aquest matí ha quedat suspès

bd71a3144fb266774cb8501cf6e3cea6e17fcdb3

Remodelació del govern francès

La decisió entra en vigor immediatament. És a dir, el president de la República haurà de començar a treballar aquest cap de setmana en la formació d’un nou equip. Segons la premsa francesa, l’ideal seria que pogués veure la llum el dimecres 8 de juliol, data del proper Consell de Ministres.

Pel que fa a Edouard Philippe, algunes informacions apunten que podria tornar a la politica local de Le Havre, on va ser reelegit a la segona volta de les eleccions municipals. Precisament, l’ajuntament s’ha de reunir aquest dissabte per escollir el nou alcalde. Philippe ja va ser-ne del 2010 al 2017, just abans d'esdevenir primer ministre.