El govern belga trontolla després que els nacionalistes flamencs del N-VA l'abandonessin en protesta per la decisió del primer ministre, Charles Michel, de firmar el Pacte Mundial per a la Migració de les Nacions Unides.

La sortida de la N-VA deixa un executiu en minoria liderat pel partit liberal de Michel amb els cristianodemòcrates flamencs del CD&V i els liberals flamencs Open VLD que intentarà, tanmateix, sobreviure fins a les pròximes eleccions legislatives del 26 de maig.

El primer ministre ha confirmat que aquest dilluns firmarà el Pacte Mundial a Marràqueix, on tindrà lloc la cimera de l'ONU sobre migració, i ja ha reorganitzat avui el seu gabinet per substituir els tres ministres i dos secretaris d'Estat de la N-VA per altres membres del govern. Michel ha dit que quan torni del Marroc començarà consultes amb el Parlament federal perquè el suport de l'oposició li permeti acabar la legislatura.

Michel va defensar que Bèlgica s'havia "compromès" amb el Pacte de l'ONU i que la N-VA havia participat en les negociacions, per la qual cosa el seu canvi d'opinió fa unes setmanes per demanar l'abstenció va crear una "profunda divisió" en el mateix executiu.

La crisi de govern es gestava les últimes setmanes des que els nacionalistes flamencs, que en principi hi van donar el seu suport, van anunciar que s'oposaven a firmar el pacte perquè consideren que amenaça la sobirania de Bèlgica en matèria d'immigració, malgrat que no és vinculant.

Per esquivar l'escull, el primer ministre va demanar el suport del Parlament federal, que dijous va votar a favor de firmar-lo amb l'única oposició de la N-VA i el partit ultradretà flamenc Vlaams Belang. Amb el suport de la cambra, la N-VA no en va tenir prou, i ahir a la nit, després d'un últim intent d'acostar posicions, va anunciar que abandonaria l'executiu i va posar un ultimàtum a Michel.

N-VA partit Bèlgica - Efe

Efe

La resposta del primer ministre va arribar immediatament: en un missatge televisat, va confirmar que anirà a Marràqueix i va donar per "constatada" la sortida de la N-VA. La ruptura s'ha fet oficial avui, quan el rei Felip dels belgues, després de reunir-se amb Michel, ha acceptat les dimissions de la N-VA i ha signat els canvis en el gabinet, on les carteres dels nacionalistes s'han repartit entre la resta de ministres.

En aquesta tessitura, la nova coalició no llança la tovallola i "executarà el que ja ha estat decidit", segons Michel, que ha anunciat que presentaran al Parlament les iniciatives ja pactades i "cooperaran" amb la cambra. El govern tindrà el suport de 52 escons al Parlament i els 31 diputats de la N-VA, el partit més votat a les eleccions de 2014, passen a l'oposició, amb 98 escons.

De moment, cap partit no ha demanat la convocatòria d'eleccions anticipades, encara que l'oposició no regalarà el seu suport. "Els ecologistes no seran la roda de recanvi", ha dit el copresident dels verds, Jean-Marc Nollet, i el cap dels socialistes, Elio di Rupo, ha afirmat que això vol dir que "la política nefasta per als ciutadans continuarà".

Paradoxalment, la N-VA ha anunciat que donarà suport als pressupostos per al 2019 i adoptarà "una actitud constructiva" en altres assumptes. Així es confirma que la diferència insuperable, després de quatre anys d'un govern de difícil equilibri ideològic, ha estat la immigració.