Jordània i els Emirats Àrabs Units (EAU) han dut a terme aquest diumenge una operació coordinada amb Israel per llançar ajuda humanitària sobre la Franja de Gaza, enmig de la crisi alimentària agreujada per les greus restriccions d’accés imposades pel govern de Benjamin Netanyahu. Segons ha informat la televisió oficial jordana Al Mamlaka, els dos països han desplegat avions militars C-130 per efectuar tres llançaments aeris que han abastat diversos punts del territori, amb un total de 25 tones d’aliments i subministraments essencials. L’operació ha comptat amb la participació de diferents entitats, com l’Organització Benèfica Haiximita de Jordània, amb l’objectiu d’“alleujar el patiment humanitari i donar suport a la població”. Segons les autoritats de Gaza, des de l’inici de l’ofensiva israeliana, almenys 133 persones han mort per desnutrició a la Franja.
En el comunicat oficial, Jordània ha subratllat que els llançaments aeris són una via complementària per enviar ajuda a zones de difícil accés, però ha remarcat que no poden substituir el subministrament terrestre, que continua sent “el mitjà principal, més eficaç i prioritari” per fer arribar assistència a la població de Gaza. Malgrat l’alt nivell de dificultat pel bloqueig imposat per Israel als passos fronterers, el govern jordà ha recordat que, des de l’inici de la guerra, ha aconseguit enviar 181 combois terrestres formats per un total de 7.932 camions. Paral·lelament, ha efectuat 127 llançaments aeris de manera independent i 267 més en col·laboració amb altres països.
Aquesta operació humanitària s’ha produït el mateix dia en què el Ministeri de Sanitat de Gaza ha informat de la mort d’almenys sis persones més, inclosos dos infants, durant les darreres 24 hores a causa de la desnutrició provocada pel bloqueig israelià a l’entrada de productes alimentaris. Segons les autoritats sanitàries gazianes, amb aquestes víctimes ja són 133 les persones que han mort per inanició des de l’inici de l’ofensiva militar d’Israel l’octubre del 2023, de les quals 87 eren menors d’edat.
Les xifres reflecteixen una situació cada cop més crítica, ja que les morts per fam s’han multiplicat les darreres setmanes a la Franja de Gaza arran del bloqueig gairebé absolut imposat per Israel el mes de març, que va paralitzar l’entrada d’aliments, medicaments i combustible, agreujant de manera dràstica la crisi nutricional a l’enclavament palestí. Tot i que a finals de maig Israel va reobrir parcialment algunes cruïlles per facilitar l’arribada d’ajuda humanitària, el volum de subministraments continua sent clarament insuficient i, a més, accedir-hi suposa un risc vital per a la població gaziana.