Les sancions econòmiques internacionals estan portant l'Estat rus i la seva economia al límit. La moneda russa, el ruble, està extremadament afeblit a conseqüència de les sancions per la invasió a Ucraïna. Davant d'aquesta situació, el govern de Vladímir Putin cerca diverses estratègies per tal d'esmortir el cop de les sancions. Una de les mesures més controvertides que ha anunciat el Kremlin ha estat l'obligació de pagar el gas rus en rubles, no en cap altra divisa. D'aquesta manera, la moneda russa podria recuperar una mica el valor que està perdent, ja que seria utilitzada per les potències per pagar el subministrament de gas que els països europeus tenen contractats amb Rússia. Es tracta d'una tàctica desesperada perquè el ruble no acabi de desplomar-se que el G7 ha rebutjat de ple. Els ministres d'Economia del G7 van coincidir aquest dilluns a qualificar d'"inacceptable" l'exigència de pagar el gas i altres energies russes en rubles, mentre que el Kremlin amenaça dient que no entregarà més "gas gratis". 

Putin va anunciar el dimecres passat aquesta mesura, la qual semblava que entraria en vigor immediatament. Això implicaria que els contractes actuals que els països tenen amb Rússia per obtenir gas haurien de pagar-se ja en rubles. Per al G7 això és una violació d'aquests contractes, ja que de cop i volta se'ls impedeix pagar en dòlars, euros o altres divises i només es poden usar rubles, una condició que a l'hora de signar els contractes no estava sobre la taula. "Tots els ministres van coincidir que exigir el pagament en rubles constitueix una violació dels contractes vigents. Un pagament en rubles és inacceptable i demanem a les empreses que rebutgin la petició de Putin", ha afirmat el ministre d'Economia alemany, Robert Habeck, després de trobar-se amb els seus homòlegs del G7. 

El rebuig radical a les exigències de Putin ha anat acompanyat per una reflexió dels titulars d'Economia del G7: les sancions estan funcionant. Habeck ha afirmat que tot plegat es pot veure com un símptoma que les sancions al banc central rus que impedeixen el comerç de divises amb altres països han posat a Rússia "contra la paret". "L'exigència de Putin que el gas es pagui en rubles és una prova que està contra la paret", ha sentenciat el dirigent alemany, representant d'un dels països amb més dependència energètica de Rússia. 

Ucraïna celebra la posició del G7

El fet que el G7 declarés "inacceptable" l'exigència de Putin per pagar en rubles les importacions d'energia russa ha estat molt ben rebuda a Kíiv. El ministre d'Afers Exteriors d'Ucraïna, Dmytro Kuleba, ha agraït el posicionament de les potències que conformen el G7. "Agraeixo al vicecanceller alemany, Robert Habeck, el rebuig aquesta demanda", ha afirmat Kuleba a les seves xarxes socials, on també ha agraït a França, Itàlia, el Japó, els Estats Units, el Regne Unit i el Canadà, a més d'Alemanya, els països del G7, així com al conjunt de la Unió Europea (UE) el seu posicionament. 

Des d'abans que comencés la invasió russa a Ucraïna, la política exterior del país sovint havia assenyalat els perills de la dependència energètica de moltes potències occidentals amb Rússia. Una dependència que ara la UE està intentant disminuir.