El govern francès va intentar aquest dilluns calmar la tensió creixent sobre el discutit projecte legal per limitar la difusió d'imatges d'agents de policia en acció amb l'anunci que es revisarà l'article més discutit. La decisió arriba després de violents incidents en les protestes organitzades contra la nova  proposta de llei. Així doncs, el polèmic article 24 de la Llei de Seguretat Global serà redactat de nou per l'Assemblea Nacional i el Senat.

La recent aprovació de la llei en primera lectura a l'Assemblea Nacional havia provocat protestes d'organitzacions de premsa i de drets humans, i les accions en contra d'aquesta mesura van degenerar en incidents violents, com els ocorreguts dissabte passat a París. L'article 24 de la llei, que encara ha de ser aprovada pel Senat, penalitzava la difusió en xarxes socials d'imatges de policies amb intenció de danyar-los físicament o psicològicament.

Christophe Castaner, president del grup parlamentari LREM, el majoritari a la Cambra Baixa, que va ser ministre de l'Interior fins al juliol passat, va anunciar la seva reescriptura en una compareixença al costat dels responsables de grups parlamentaris alineats amb la majoria a l'Assemblea i el Senat. "Sabem que hi continua havent dubtes" sobre aquest text, va afirmar el polític, que va reconèixer que "quan hi ha incomprensió, cal saber escoltar".

Encara així, va insistir diverses vegades que no es pretén limitar la llibertat de premsa i de lliure expressió dels ciutadans, sinó evitar que apareguin en xarxes socials imatges d'agents amb detalls personals i amenaces.

Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19).

El govern busca l'"equilibri"

En aquest sentit, Castaner va admetre que "l'equilibri" que s'havia buscat en l'elaboració del text "no ha estat percebut de forma unànime". La seva compareixença va tenir lloc després d'una reunió a l'Elisi entre el president francès, Emmanuel Macron; el primer ministre, Jean Castex, i diversos membres del Govern, entre els quals els titulars d'Interior i Justícia, amb els responsables dels grups parlamentaris de la majoria.

Macron havia demanat a l'Executiu que formulés "ràpidament" propostes per "reafirmar el vincle de confiança" entre el poble francès i els qui el protegeixen, així com "lluitar de forma més efectiva contra qualsevol forma de discriminació", segons un missatge divulgat en xarxes socials. Tanmateix, el secretari general del sindicat de periodistes SNJ-CGT, Emmanuel Vire, va mostrar en declaracions a Efe els seus dubtes sobre que un nou text pugui ser aprovat en el Senat, on el Govern no té la majoria, que està en mans de la dreta.

Viri va considerar que l'anunci d'avui "és un símbol de l'èxit" de les mobilitzacions cada vegada més creixents per part dels periodistes contra la Llei de Seguretat Global, però va recalcar que la seva organització vol l'eliminació completa de l'article 24 i d'uns altres dos relatius a la vigilància amb drons i càmeres de carrer. En canvi, els sindicats policials defensen que el seu col·lectiu requereix una protecció legal més gran davant d'agressions cada vegada més freqüents en contra seu.

Les protestes violentes

Un total de 98 policies i gendarmes van resultar ferits de diferent consideració en els incidents causats per grups violents minoritaris després de les protestes pacífiques convocades dissabte passat contra aquesta llei a les principals ciutats del país. La manifestació més important va tenir lloc a París, on hi va haver també més de 40 detinguts.

La disputa sobre els enregistraments a agents es va intensificar la setmana passada després de divulgar-se la brutal pallissa que quatre policies li van donar a un productor musical de raça negra en el seu estudi, després d'haver-lo seguit per sancionar-lo per no portar mascareta. Gràcies a aquestes imatges, les autoritats judicials van imputar els quatre agents i dos d'ells estan en detenció provisional.

En la redacció actual, l'article 24 proposa castigar amb fins a un any de presó i 45.000 euros de multa els qui difonguin imatges o mitjans d'identificació personal d'agents o militars en acció amb la intenció d'atemptar contra la seva integritat física o psíquica. Sindicats de periodistes, associacions d'editors de premsa i organitzacions de drets humans temen que resulti en més obstacles per conèixer o divulgar possibles abusos policials.