França prohibirà les manifestacions en diverses zones de París, com els Camps Elisis, després de les destrosses en una protesta dels ‘armilles grogues’ dissabte passat que va acabar amb contenidors cremats i comerços deteriorats.

Així ho ha anunciat aquest dilluns el primer ministre francès, Edouard Philippe. “A partir del dissabte vinent, i sempre que sigui necessari, prohibirem manifestacions que reivindiquin els armilles grogues als barris més afectats, tan aviat com ens adonem de la presència d’elements ultra i la seva voluntat de causar destrosses”, ha avisat Philippe. El primer ministre també ha avançat que el cap de la policia a la prefectura de París, Michel Delpuech, serà cessat dimecres. Tot plegat forma part d’una estratègia de reorganització del “manteniment de l’ordre”.

El primer ministre ha posat èmfasi que els qui van acudir als Camps Elisis aquest passat cap de setmana "no eren manifestants, sinó "esvalotadors" l'únic objectiu del qual era "saquejar, robar i incendiar". De fet, s'ha esforçat a assenyalar que no confon "als violents amb la major part de les 'armilles grogues', que ara no es manifesten", en al·lusió al descens significatiu de persones que surten al carrer en les convocatòries de cada dissabte (32.300 aquest últim, segons el Ministeri de l'Interior).

Philippe també ha advertit que els que participen en aquestes manifestacions es poden convertir en "còmplices" dels violents, i ha considerat que no és casual que aquest repunt de violència s'hagi produït ara, quan el debat nacional llançat pel president, Emmanuel Macron, en resposta a les "armilles grogues" està sent "un èxit".

Les mesures arriben un mes després que un grup d’experts en drets humans de l’ONU instés les autoritats franceses a “establir vies per al diàleg per reduir la tensió i reconèixer el paper important que juguen els moviments socials en la governabilitat”. Els experts van denunciar una “restricció desproporcionada” del dret de protesta a França durant les manifestacions dels ‘armilles grogues’.