El govern francès ha anunciat que prohibirà a les escoles públiques l'ús de les abaies, unes túniques amples per a dones típiques dels països musulmans i fetes servir principalment per les dones que professen l'Islam. Des de l'executiu d'Emmanuel Macron, s'ha al·legat que és una peça de roba d'identificació religiosa i a l'escola pública francesa, que és laica, no hi té cabuda. "L'escola no és el lloc per fer proselitisme religiós", ha afirmat el portaveu del govern francès, Olivier Véran. 

Véran ha remarcat que l'abaia és "evidentment un vestit religiós" i, per tant, no té espai en llocs laic com són les escoles públiques franceses. Per altra banda, el Consell Francès del Culte Musulmà (CFCM) considera que no és una peça de roba inherentment religiosa: "En la tradició musulmana que nosaltres defensem, un vestit, sigui el que sigui, no és un signe religiós en si".  El seu ús és "més ambivalent que el d'un vel", segons Haoues Seniguer, especialista en islamisme, en declaracions a Euronews. Des del CFCM han expressat el temor que aquesta mesura augmenti l'estigmatització de la comunitat musulmana a França. 

El ministre d'Educació francès, Gabriel Attal, en una entrevista televisada va explicar que aquesta prohibició ja la podien posar en marxa de forma individual els centres, tot i això, va afirmar que les direccions dels centres esperaven "regles clares a escala nacional". Voluntat a la qual respon aquesta nova prohibició general. 

La religió al marge de l'escola pública 

El titular d'Educació va posar èmfasi en el fet que a França "l'escola de la República s'ha construït al voltant de valors extremadament forts, i en particular el laïcisme".

"El laïcisme no és una limitació, és una llibertat. És la llibertat de forjar-se una opinió. Per mi el laïcisme a l'escola és una cosa molt clara: quan s'entra en una classe no s'ha de poder distingir la religió dels alumnes en mirar-los. Per tant, he decidit que no es podrà seguir portant l'abaia". Attal té intenció de reunir-se aquesta setmana amb els directors dels centres escolars per explicar-los la directiva.

Una llei de 2004 proscriu de les escoles i liceus públics els vestits o signes amb què els alumnes "manifesten de forma ostensible una pertinença religiosa". L'objectiu de la llei en aquell moment era sobretot el vel islàmic.