Anava a ser el gran projecte que obriria Corea del Nord al món i, a més, permetria al règim de Kim Jong-un refer-se de l'ostracisme internacional. Però el megacomplex turístic de Wonsan Kalma, una mena de Benidorm a la nord-coreana, ha tocat fons en temps rècord. Els quatre quilòmetres de platja, la vintena d'hotels, el parc aquàtic amb càmping inclòs i les múltiples botigues, cinemes, teatres, restaurants i gimnasos que conformen aquest ambiciós projecte —amb què Kim buscava donar una imatge d'obertura— no han estat suficients per atreure el turisme a l'hermètic país asiàtic, que s'ha vist obligat a anunciar la congelació del turisme estranger al complex tan sols dues setmanes després d'obrir-lo.

Ni tan sols les múltiples campanyes de promoció per part de funcionaris, periodistes i influenciadors russos  han pogut evitar el fracàs del projecte de Kim. El líder suprem no ha fet declaracions al respecte, però entre les possibles raons per a la suspensió del turisme figuren la feble demanda exterior, que de moment depèn únicament de Rússia, els errors operatius al complex i els inassolibles preus dels paquets de vacances.

L'intent frustrat d'omplir Corea del Nord de russos

L'anunci s'ha produït pocs dies després que el ministre d'Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov, visités en persona el complex per reunir-se amb Kim i el ministre d'Afers Exteriors nord-coreà. "Estic segur que els turistes russos estaran cada cop més disposats a venir aquí", va dir Lavrov. En la mateixa línia, la portaveu del Ministeri d'Exteriors rus, Maria Zakhàrova, descrivia recentment el complex nord-coreà com "un ressort fantàstic en què totes les instal·lacions són perfectes". Tanmateix, cap d'aquests intents de les autoritats russes per incentivar els seus ciutadans a planificar una escapada estiuenca a Corea del Nord ha generat interès. 

Rússia ha estat, sens dubte, el promotor principal del complex. Wonsan forma part dels esforços de Pyongyang per generar divises turístiques que no estiguin subjectes a sancions internacionals i, per aconseguir-ho, és imprescindible l'ajuda de Moscou, un dels poquíssims aliats de Corea del Nord en la societat internacional. Diverses agències de viatges russes fa setmanes que ofereixen paquets per viatjar al complex turístic, promocionant-los amb comentaris de persones que, teòricament, han viatjat al país i gaudit d'una gran experiència. Tot i això, diversos mitjans afirmen que la decisió d'aturar els viatges d'estrangers al país —inclosos els dels compatriotes russos— ha estat catalitzada per l'article d'un periodista rus que acompanyava a Lavrov durant la seva visita, en què s'insinuava que els turistes nord-coreans que "gaudien" del complex eren més aviat actors mobilitzats per les autoritats

Aquesta sensació d'artificialitat s'entén en observar el baix nivell adquisitiu dels ciutadans nord-coreans, que difícilment poden pagar l'elevat preu que Kim ha establert per gaudir del complex. En conseqüència, la viabilitat del projecte només es podia assolir amb turistes estrangers, és a dir, russos. Però, a Rússia, les coses tampoc estan com per llançar coets. Vuit dies al Benidorm nord-coreà, en un paquet que inclou vols des de Vladivostok, allotjament, alimentació, assegurança i visat, tenen un preu de gairebé 2.000 dòlars per persona, xifra que supera en un 71% el salari mitjà mensual rus.

Ciutadans entrenats per donar vida al lloc

Fa dues setmanes, Kim anunciava, eufòric, la inauguració d'un projecte que seria "un dels èxits més grans d'aquest any", a més d'"el primer pas d'un gran desenvolupament turístic". Els mitjans de comunicació estatals combinaven les paraules del líder suprem amb imatges de famílies visiblement emocionades gaudint del complex de Wonsan. A l'hora de la veritat, però, ha quedat demostrat que tot era un teatre orquestrat per les autoritats, i que la realitat és una altra: sensació d'absoluta artificialitat i escassa afluència local. Segons llegia l'article del periodista rus, molts dels suposats turistes nord-coreans semblaven entrenats per donar vida al resort i camuflar la sensació de buidor

No és el primer cop que el règim més hermètic del món limita l'entrada de turistes estrangers al seu territori. Al febrer, Corea del Nord va permetre que un petit grup de turistes internacionals visités la ciutat de Rason, al nord-est del país, però va aturar el programa menys d'un mes després. Un seguit de ressenyes de turistes i influenciadors van exposar la pobresa, el control social extrem i altres qüestions delicades sobre la realitat nord-coreana que van deixar en evidència el règim.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!