Dijous 26 a la tarda, l'Estat Islàmic va atemptar a l'aeroport de Kabul, centre de les operacions d'evacuació dels afganesos que fugen del terror dels talibans. Es tracta del primer atac d'aquesta mena des que aquests últims van prendre la capital de l'Afganistan el passat diumenge 15 d'agost, després de la retirada de les tropes nord-americanes del país. 

Segons les últimes xifres oficials, ja hi ha 170 víctimes mortals i més de 200 persones han resultat ferides a causa de la massacre provocada pel grup gihadista. Entre els morts, l'exèrcit dels Estats Units ha anunciat que hi ha 13 militars del país, encara que no es pot determinar si aquests formen part del recompte.  A banda, també hi ha 18 soldats ferits.  

Hores després de les explosions a l'aeroport, una tercera bomba va explotar al centre de Kabul, sense causar, de moment, víctimes mortals. 

Atemptat imminent 

El govern britànic i el nord-americà ja alertaven dijous al matí, hores abans de les explosions, que un atemptat terrorista "altament letal" podria tenir lloc a l'aeroport de Kabul de manera imminent. Davant d'aquest avís i pel deteriorament de la seguretat a l'aeroport, nombrosos estats europeus van anunciar ja dijous al matí les darreres operacions. El govern espanyol va efectuar l'últim vol de repatriació divendres al matí, després d'evacuar gairebé 2.000 persones. 

L'atemptat va tenir lloc a mitja tarda, i ràpidament es van divulgar a les xarxes imatges de cossos plens de sang i mutilats en un canal d'aigua, a la perifèria de les pistes. Allà feia dies que s'hi amuntegaven els civils, desesperats, que intentaven que les forces de seguretat els deixessin entrar a l'aeroport.  

Reivindicació de l'Estat Islàmic 

Un parell d'hores més tard, la branca afgana del grup gihadista Estat Islàmic va reivindicar l'atac, però només fent referència a una de les dues explosions. Segons van dir, l'atac va ser perpetrat per un dels seus combatents, que havia aconseguit entrar dins el perímetre de l'aeroport passant inadvertit per les forces de seguretat nord-americanes i per la milícia situada als voltants de la ciutat. En aquest sentit, el principal portaveu dels talibans, Zabihulla Mujahid ha condemnat "enèrgicament" l'atac als civils, recordant que va tenir lloc en un espai en què els Estats Units són responsables de la seguretat. 

Els Estats Units, fins al 31 


Després dels atemptats, Biden es va dirigir als autors de l'atemptat, a qui va assegurar que els "perseguirien" i els farien pagar pel dolor provocat. El president nord-americà, en un missatge televisat i visiblement afectat, va aprofitar l'oportunitat per recordar als 13 soldats del país que havien mort a causa de l'explosió mentre treballaven en les tasques d'evacuació i els va definir com uns autèntics "herois". 

Tot i l'ofensiva gihadista, el general Kenneth McKenzie, cap del Comandament Central dels Estats Units, va anunciar que aquesta no havia alterat els seus plans i continuaran amb l'evacuació, que culminarà dimarts 31 d'agost. 

Imatge principal, una dona plora per la mort d'un familiar a l'hospital de Kabul. / Foto: Stringer / Efe / EPA.