El president dels EUA, Joe Biden, s'ha dirigit amb duresa a l'Estat Islàmic, després de l'atemptat d'aquest dijous a l'aeroport de Kabul. "No us perdonarem i no ho oblidarem. Us caçarem i us ho farem pagar", ha etzibat Biden en una compareixença de premsa a la Casa Blanca en la que ha elogiat la tasca dels militars estatunidencs sobre el terreny.

El president també ha explicat que ha ordenat a les tropes que acabin la missió d'evacuació a Afganistan dins dels terminis previstos abans de l'atac: "No ens pararan i continuarem l'evacuació". Després, afegeix Biden, els EUA es proposen "atacar" ISIS K, la branca afgana de l'Estat Islàmic, i els seus líders. "Respondrem amb força i precisió. No guanyaran i els EUA no seran intimidats".

Biden ha iniciat la seva compareixença recordant que l'atemptat d'aquest dijous ja es veia a venir des del Pentàgon, motiu pel qual es va voler accelerar l'evacuació d'Afganistan: "La missió era extraordinàriament perillosa". El president estatunidenc s'ha compromès a defensar les tropes "amb tot" i s'ha posat a plena disposició dels militars per poder cloure l'evacuació.

"Els trobarem i perseguirem"

En aquest sentit, Biden afirma que els plans no s'alteraran després de l'atac i assegura que té el vist i plau també dels propis militars sobre el terreny perquè així sigui. "Hem de treure tothom que es pugui dins el marc temporal i això és el que farem". Després, avança, es conjuraran per "trobar i perseguir" els responsables: "Creiem saber qui son i els caçarem siguin on siguin".

Sobre els militars, Biden ha dit que són "herois" que han donat la seva vida per salvar les vides d'altres. L'esforç en l'evacuació dels darrers dies, assegura, no s'havia vist mai abans: "Son els militars més hàbils, capaços i generosos del món. És l'espina dorsal dels EUA i ens sentim ultratjats. Les vides que hem perdut són el servei de la llibertat".

L'atac

Tres atemptats del Daesh, almenys dos d'ells suïcides i possiblement amb cotxe bomba, van provocar una veritable massacre ahir a la tarda a KabulDos dels atemptats van ser a l'aeroport i el tercer al centre de la ciutat. Les últimes notícies parlen d'almenys 60 morts, entre ells 12 soldats americans i alguns nens, i d'uns 140 ferits, entre ells tres soldats més. Entre els morts hi ha també alguns talibans, dels que vigilaven l'aeroport. A conseqüència de les explosions la zona ha quedat amb una estesa dantesca de cossos destrossats, amb una identificació que no serà gens senzilla.

 

Foto principal: El president dels Estats Units, Joe Biden / EFE