L'independentisme de l'illa francesa de Còrsega ha sortit al carrer per respondre a l'agressió de l'activista Yvann Colonna, atacant durament la delegació i les subdelegacions del govern francès. El militant cors Yvann Colonna va ser atacat fa onze dies per un altre pres que el va intentar matar, així deixant-lo en estat de coma i mort cerebral. Es tracta de l'activista independentista condemnat a cadena perpètua per la mort, el 1998, del prefecte Claude Erignac. Després de l'atac que va patir va ser traslladat a l'hospital de Marsella on, segons els metges, l'estat de Colonna està en un moment "compromès". Davant d'aquesta agressió a un dels referents independentistes de Còrsega, els independentistes han contraatacat amb unes dures protestes contra els edificis governamentals francesos a l'illa. Així llençant diversos còctels Mólotov i convocant 5 dies de disturbis contra el "domini francès".

 

Una de les ciutats amb més suport del nacionalisme cors, Calvi, ha registrat l'atac més impactant contra la seu del govern francès. Una pluja de còctels Mólotov contra la façana, cartells a la reixa contra l'Estat francès i disturbis continuats. La ciutat de Bàstia també ha presenciat les dures protestes contra l'agressió a Colonna. Un centenar de manifestants, després de participar en la multitudinària marxa que ha aplegat més de 10.000 persones, s'han apropat a la prefectura francesa a la ciutat i han fet llançaments de còctels, pedres i pals. La policia ha contestat disparant gasos lacrimògens que finalment han servit per dispersar els manifestants.

 

La Fiscalia Antiterrorista francesa, que es va fer càrrec del cas, ha demanat la imputació per "temptativa d'assassinat terrorista" per al pres que dimecres passat va agredir a la presó d'Arlès a Yvan Colonna. El fiscal Jean-François Ricard ha explicat aquest diumenge, en una conferència de premsa a París, que "l'acarnissament sistemàtic" de Franck Elong Abé amb Colonna "no deixa més que pocs dubtes sobre les intencions homicides".

Ricard ha indicat que s'ha obert una recerca judicial per aquests fets, i ha precisat que "és el cinquè crim terrorista que es comet en una presó francesa des de 2016". L'objectiu de la recerca serà examinar l'historial en detenció de Franc Elong Abé, que estava complint diverses penes, en particular una per "terrorisme" de nou anys. Durant els interrogatoris, va explicar el seu atac perquè Colonna li havia fet alguns comentaris que considerava blasfems, i especialment perquè li havia dit que escopia a Déu. A més de la manifestació multitudinària d'aquest diumenge, l'atac d'aquesta figura de l'independentisme cors ha provocat protestes durant els últims dies. El dijous i el divendres, per exemple, manifestants van bloquejar temporalment l'entrada a port de diversos ferris.