Els fiscals del cas Floyd han demanat una pena de presó de 30 anys per a Derek Chauvin, l'expolicia de Minneapolis (Minesota) condemnat per l'assassinat de l'afroamericà George Floyd, del qual s'acaba de complir un any.

Floyd va morir el 25 de maig de 2020 durant la seva detenció, asfixiat per l'exagent Chauvin, qui ha estat jutjat i està pendent de rebre condemna després d'haver estat declarat culpable d'assassinat i homicidi pel jutge Peter Cahill.

En el seu escrit de petició de sentència, presentat dimecres, els fiscals citen la decisió del jutge de primera instància i es refereixen que hi va haver quatre factors agreujants en l'assassinat de Floyd, va informar la cadena NBC.

Els 4 factors agreujants:

Cahill va explicar que els fiscals havien demostrat que Chauvin havia abusat de la seva posició de confiança i autoritat, va tractar a Floyd amb especial crueltat, va actuar en concert amb almenys unes altres tres persones i va cometre el crim en presència de nens.

Aquesta decisió va aplanar el camí perquè Cahill pogués condemnar Chauvin a més de 15 anys de presó, el càstig més llarg per assassinat en segon grau segons la legislació vigent a l'estat de Minesota.

Però els fiscals van dir al seu escrit que en la sentència de Chauvin "el Tribunal hauria de fer el següent pas i sostenir que cada un d'aquests factors agreujants" és motiu per imposar una sentència dues vegades més gran que el límit superior del rang de sentència presumpta.

La mort de Floyd va ser capturada en vídeo per un transeünt de 17 anys, que va testificar al judici de Chauvin. El vídeo va provocar protestes internacionals contra la brutalitat policial i la injustícia racial als EUA.

L'advocat de Chauvin, Eric Nelson, va demanar en un escrit separat presentat dimecres una reducció de la condemna o la imposició a l'acusat d'un sistema de llibertat condicional.

Nelson va argumentar a l'escrit de sentència que, entre altres coses, Chauvin va obeir totes les ordres judicials després de pagar la fiança i va ser posat en llibertat abans del judici.

El lletrat també va afirmar que Chauvin "ha estat diagnosticat preliminarment amb dany cardíac" i que podria morir a una edat més jove, com molts exagents de la llei.

Chauvin va ser declarat culpable dels tres càrrecs als quals s'enfrontava: assassinat involuntari en segon grau, penat amb fins a 40 anys de presó; assassinat en tercer grau, amb una condemna màxima de 25 anys, i homicidi involuntari en segon grau, que porta fins a 10 anys de privació de llibertat.

Com que no té antecedents penals, només podria ser condemnat a un màxim de 12 anys i mig de presó per cadascun dels primers dos càrrecs i a 4 anys de presó pel tercer. La lectura de la seva sentència està fixada per al 25 de juny.

Experts legals consultats per la NBC han coincidit a assenyalar que és poc probable que a Chauvin li imposin una pena superior als 30 anys.

 

Foto principal: Una protesta per l'aniversari de la mort de George Floyd / EFE