La investigació del fiscal especial Robert Mueller no ha trobat proves que incriminin el president nord-americà, Donald Trump, ni per haver conspirat amb Rússia en les eleccions de 2016 ni per haver obstruït la justícia, encara que va deixar la porta oberta a aquest últim càrrec.

"La investigació del fiscal especial no va trobar que la campanya de Trump ni cap de les persones relacionades amb ella no van conspirar o van coordinar amb Rússia els seus esforços per influir en les eleccions presidencials dels EUA de 2016", va escriure el fiscal general dels EUA, William Barr, en una carta enviada avui als comitès judicials de la Cambra i del Senat.

D'acord amb Barr, Mueller va indicar que "si bé aquest informe conclou que el president no va cometre un delicte, tampoc no l'exonera".

D'aquesta manera, el document fet públic avui deixa "sense resoldre si les accions i la intenció del president podrien veure's com una obstrucció" la justícia, segons Barr.

Tanmateix, Barr va argumentar que ell i el seu adjunt, Rod Rosenstein, van concloure que l'evidència que Mueller havia reunit "no és suficient per establir que el president va cometre un delicte d'obstrucció a la justícia".

"Total i completa exoneració"

Després de la divulgació de les principals conclusions de l'informe, la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, va considerar que suposa la "total i completa exoneració" de Trump.

"El fiscal especial no va trobar cap conspiració ni cap obstrucció. (...) Les troballes del Departament de Justícia són una exoneració total i completa del President dels Estats Units", va indicar Sanders en el seu compte oficial de Twitter.

La publicació de les troballes de Mueller posa fi a uns dies d'especulacions, després que el fiscal especial lliurés l'informe al Departament de Justícia aquest divendres.

Ni Trump ni ningú en la Casa Blanca no havia rebut per endavant l'informe de Mueller i tampoc no havien estat informats del seu contingut, ha explicat avui el portaveu presidencial, Hogan Gidley, que acompanya aquest cap de setmana al president nord-americà en la seva residència de descans de Mar-a-Llac, en Florida.

Demanen la difusió de l'informe

Membres del Congrés, majoritàriament demòcrates però també alguns republicans, han demanat la difusió íntegra de l'informe, que ha aixecat molta expectació als EUA.

Mueller ja va anunciar que rere el tancament de la investigació, que ha durat gairebé dos anys, no planejava presentar més càrrecs en relació amb aquest tema.

El fiscal general Barr, nomenat per Trump el desembre passat després d'acomiadar Jeff Sessions després d'haver-ho criticat repetidament per la seva gestió en aquesta investigació, de la qual es va inhibir poc després d'ocupar el càrrec, no s'havia compromès en cap moment a divulgar l'informe una vegada hagués arribat a les seves mans.

Arran d'aquesta investigació, s'ha imputat a 34 persones, inclosos sis exassessors de Trump -Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopoulos, Michael Cohen, Michael Flynn i Roger Stone- i 26 russos que probablement no seran jutjats perquè els EUA no tenen tractat d'extradició amb Rússia.

L'informe de Mueller no inclou nous càrrecs ni imputacions sota secret de sumari, la qual cosa descarta la possibilitat que Trump pugui quedar subjecte a una acusació que es faci pública una vegada que abandoni la Presidència, però és possible que el seu contingut derivi en imputacions presentades per les Fiscalies d'altres estats.

"Caça de bruixes"

Trump ha insistit que aquesta investigació ha constituït una "caça de bruixes" activada per l'oposició demòcrata i ha negat a tota hora que a la campanya electoral de cara a les eleccions de 2016 hi hagués hagut un complot entre el seu equip i el Govern rus per ajudar-lo a guanyar soscavant la candidatura de Clinton.