Pas important aquest 2022 de Suècia i Finlàndia amb el seu pas i petició per entrar a l'OTAN. El ministre d'Exteriors de Finlàndia, Pekka Haavisto, ha confessat a l'agència de notícies Efe la confiança que el seu país culminarà el 2023 el procés d'adhesió a l'OTAN amb Suècia, malgrat les reticències de Turquia per acceptar-ne l'ingrés.

"Els processos d'adhesió a l'OTAN de Finlàndia i Suècia han avançat molt més ràpid del que esperàvem. Vam emprendre junts aquest estiu el camí d'ingrés i estem decidits a acabar junts com més aviat millor", ha afirmat Haavisto.

El canceller finlandès ha recordat que fins ara han ratificat les sol·licituds d'entrada de les dues nacions nòrdiques tots els països membres de l'OTAN excepte dos, Hongria i Turquia, el vistiplau del qual és indispensable per certificar-ne l'ingrés.

"Encara que és difícil calcular la durada exacta dels processos nacionals de ratificació als parlaments dels països restants, Hongria i Turquia, no veig cap obstacle perquè aquesta es produeixi a principis de la primavera a Hongria i poc després a Turquia", ha dit a Efe el ministre.

Què passa amb Hongria i Turquia?

Les autoritats hongareses no han expressat cap reserva respecte a l'ingrés de Finlàndia i Suècia a l'OTAN i han anunciat que el debat de ratificació al Parlament començarà a finals de febrer.

En canvi, Turquia ha afirmat que no donarà llum verda a la seva adhesió fins que Hèlsinki i Estocolm compleixin una sèrie de condicions imposades per Ankara durant la cimera de l'OTAN celebrada a Madrid el juny passat.

Entre altres qüestions, el govern turc exigeix als dos països nòrdics que extradeixin activistes kurds sospitosos de terrorisme i que suspenguin les restriccions a l'exportació d'armament a Turquia.

Erdogan no té pressa i intenta dilatar l'entrada a l'OTAN de Suècia i Finlàndia 

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, no té pressa per acceptar l'ampliació de l'OTAN. De fet, no té previst fer-ho abans de les eleccions del mes de juny. Els tempos són molt importants i això ho té claríssim. En aquest sentit, ha donat a entendre que la ratificació de l'ingrés de Suècia i Finlàndia a l'OTAN hauria de ser aprovada al Parlament turc després de les eleccions generals del juny, és a dir, no abans del juliol del 2023.

"Hi ha temps fins al juliol (per decidir sobre el tema de l'ingrés) i tenim unes eleccions el mes de juny, nosaltres hem d'estar molt tranquils abans d'aquestes eleccions", va dir el passat mes de novembre, tot just després de parlar amb el primer ministre suec, Ulf Kristersson.

Finlàndia i Suècia trenquen el silenci

Finlàndia i Suècia, els dos únics nòrdics que no pertanyen a l'OTAN, van decidir posar fi a la seva tradicional política de no-alineament arran de la invasió russa d'Ucraïna i el maig passat van presentar la sol·licitud d'ingrés a l'Aliança Atlàntica.

 

Imatge principal: Hèlsinki, Finlàndia / Unsplash