Finlàndia ha començat aquest dimarts la construcció d'un mur a la frontera amb Rússia, a la cruïlla situada a la localitat d'Imatra, al sud-est del país. El mur, que s'espera que estigui acabat a finals del mes de juny, té una longitud d'uns tres quilòmetres, encara que està previst ampliar-lo. De fet, aquesta construcció és una prova per comprovar si és viable fer el traçat més llarg. A banda d'aixecar aquest mur, el projecte també contempla col·locar tanques i instal·lar sensors de moviment, segons informa la cadena pública finlandesa Yle. L'obra s'ha iniciat enmig de la guerra a Ucraïna, encara que l'objectiu principal és evitar la migració il·legal, segons va exposar l'executiu del país.

Per fer aquesta construcció a Finlàndia, el govern haurà de negociar amb els propietaris de diferents terrenys, ja que està previst que el traçat del mur passi per zones de propietat privada. En total, es confia que les tasques de construcció s'expandeixin fins als 200 quilòmetres de frontera

La frontera entre Finlàndia i Rússia

Finlàndia ja va començar a plantejar la construcció d'aquesta tanca mesos enrere i, durant l'octubre de 2022 va fer el primer pas oficial per aprovar-la. La primera ministra, Sanna Marin, va rebre el suport unànime dels principals partits polítics al parlament finlandès per aixecar aquest mur a la seva frontera amb territori rus. Es tracta d'una tanca que cobrirà només algunes parts de la frontera de 1.340 quilòmetres que Finlàndia comparteix amb Rússia, la més llarga de tots els membres de la Unió Europea. La primera ministra del país va argumentar que la construcció d'aquest mur és una mesura per "prevenir la migració il·legal a gran escala". "Es tracta d'assegurar una vigilància adequada de la frontera est de Finlàndia en el futur", va afirmar la líder del govern abans d'una reunió convocada amb els grups parlamentaris per a discutir l'assumpte.

La guàrdia fronterera finlandesa va ser qui va posar sobre la taula aquest projecte. Sanna Marin va rebre el vistiplau de totes les formacions polítiques per construir el mur metàl·lic, que ja s'ha començat a edificar aquest mateix dimarts. L'objectiu, segons asseguren els polítics, és frenar l'arribada massiva d'immigrants, en un moment complicat amb la guerra a Ucraïna. De fet, al setembre, Finlàndia va aprovar el tancament de les fronteres als turistes russos, en plena escalada migratòria derivada de la mobilització parcial anunciada aquell mateix mes pel president Vladímir Putin, i d'aquesta manera es va afegir a les restriccions en aquest sentit que ja havien adoptat abans els països bàltics i Polònia.

 

Imatge principal: Cotxes aturats en un punt fronterer que separa Finlàndia de Rússia / Foto: Europa Press