Almenys 52 persones van resultar ferides i diversos georgians van ser detinguts durant els xocs violents entre manifestants d'una protesta opositora a Tbilissi, capital de Geòrgia, i la Policia, que va intentar impedir, que entressin en el Parlament.

Segons el Ministeri de Sanitat georgià, entre els ferits hi ha 38 agents i 14 civils, a més de periodistes que cobrien la protesta, per a la dissolució de la qual les forces antiavalots van recórrer a canons|gorges d'aigua, gasos lacrimògens i bales de goma.

També van procedir a diverses detencions, sense que es coneguessin de moment el nombre d'arrestos.

Seu del Parlament

Milers de persones es van congregar fins i tot ben entrada la matinada al costat de la seu del Parlament de Geòrgia, custodiat per les forces especials de la policia, per exigir la dimissió del president del Legislatiu, Irakli Kobajidze.

Un grup de manifestants van superar un primer cordó policial i aconseguissin accedir al pati del Parlament.

El ministre de l'Interior, Guiorgui Jakaria, ja havia advertit que les forces de l'ordre anaven a recórrer a tots els mitjans legals al seu abast en cas que els manifestants intentessin prendre per assalt el Parlament, que no estava en sessió i a l'interior del qual només es trobaven una desena de diputats.

"Crido tothom a respectar la llei. El que està passant aquí es diu assalt a les institucions de l'Estat", va dir Jakaria.

Líder opositor

L'expresident de Geòrgia, Mijail Saakashvili, a qui dóna suport des d'Ucraïna a l'oposició, va demanar a la Policia georgiana que no obeís les ordres de les autoritats georgianes, segons va escriure a la xarxa social Facebook i recullen els mitjans georgians.

La manifestació va ser convocada per diverses formacions opositores per protestar per la participació d'una delegació parlamentària russa encapçalada pel diputat Serguéi Gavrílov en la XXVI Assemblea General de l'Assemblea Interparlamentària Ortodoxa.

El detonador de la protesta, tal com van declarar els seus convocants, va ser el fet que el parlamentari rus es va asseure a la butaca del president del Parlament georgià durant la cerimònia d'obertura de l'esdeveniment, la qual cosa va ser interpretat com una ofensa per l'oposició.

Ossètia del Sud i Abkhàzia

Geòrgia va trencar relacions diplomàtiques amb Rússia després de la guerra de cinc dies que van deslliurar l'agost de 2008 a la regió separatista georgiana d'Ossètia del Sud i que va concloure amb la victòria de les armes russes.

Després del cessament de les accions bèl·liques, Moscou va reconèixer Ossètia del Sud i Abkhàzia, una altra regió separatista georgiana, com|com a Estats independents, territoris que per a les autoritats de Geòrgia es troben des d'aleshores sota l'ocupació de Rússia.

La presidenta georgiana, Salomé Zurabishvili, va criticar les accions dels opositors georgians i va assenyalar que "la divisió de la societat georgiana només li convé ara a Rússia".

Zurabishvili va agregar que els que les veus que diuen a la crispació interna, "amb o sense intenció d'això, estan promovent la política de Rússia".

Al seu torn, el diputat Gavrílov va assegurar en declaracions a mitjans russos que la protesta a Tbilissi va ser "preparada" per endavant i que l'acte parlamentari va ser utilitzat en lluites polítiques internes que busquen, en particular, el "canvi de poder" al país.