L'excancellera alemanya Angela Merkel ha rebutjat una feina a l'ONU que li havia proposat el president de l'organisme, António Guterrez. En concret, Guterres va oferir a Merkel la presidència d'un òrgan assessor d'alt nivell de l'ONU sobre béns públics mundials, un dels seus projectes insígnia, que se centra en qüestions com la capa d'ozó, les vacunes i els residus de l'espai exterior. Merkel, que té 67 anys, va trucar la setmana passada al secretari general de l'ONU, per agrair-li la feina que li havia ofert en una carta i per confirmar que no l'acceptaria, segons ha indicat la seva oficina, sense donar més detalls.

Merkel s'ha mantingut al marge dels focus polítics des que va abandonar la cancelleria alemanya, que ara ostenta el socialdemòcrata  Olaf Scholz. La dirigent democristiana està treballant en unes memòries polítiques, segons la revista Der Spiegel, però se sap poc més sobre la vida de la Merkel jubilada.

Projecte estrella de Guterres

 

El Consell Assessor de Béns Públics Globals és un dels projectes emblemàtics de Guterres per a la reforma de les Nacions Unides, cosa que vol fer en el seu segon mandat, que va començar a principis de gener. En el seu informe sobre el canvi de l'ONU l'any passat, el secretari general ja va expressar la seva inquietud amb aquesta qüestió: "Necessitem un consell assessor d'alt nivell liderat per antics líders que identifiqui els béns públics globals i altres àrees d'interès compartit on les millores de govern són més necessàries".

Segons Guterres, la pandèmia de la covid ha revelat grans llacunes en la cooperació internacional. I l'òrgan assessor previst hauria de donar un impuls per renovar les pràctiques i els principis d'actuació a escala mundial.

16 anys de cancellera

 

Després de 16 anys al capdavant del govern alemany, Merkel es va retirar de la política activa el 8 de desembre, quan Olaf Scholz, va ser investit nou primer ministre. Des de llavors, poques vegades han aparegut fotografies de l'excancellera. Només va ser vista comprant queviures al super Kaufhaus des Westens a Berlín la setmana després del final del mandat, amb una foto que va publicar el diari sensacionalista Bild. Després Merkel va assistir al concert de Cap d'Any de la Filharmònica de Berlín juntament amb el seu marit Joachim Sauer.

Des que va deixar la cancelleria, Merkel disposa d'una oficina en un edifici del Bundestag, la denominada oficina de Margot Honecker, a l'avinguda Unter den Linden, que també va ser la de Helmut Kohl quan va abandonar la cancelleria el 1998. Margot Honecker era la dona del cap de la República Democràtica Alemanya (RDA) comunista i va ser ministra d'Educació.