Elisabet II ha estat la monarca més longeva de la història. La reina, que ha traspassat amb 96 anys, ha estat la sobirana del territori britànic des del 1952. Aquest dijous, ha transcendit que estava sota supervisió mèdica perquè els metges estaven "preocupats" per la seva salut. A les 19:30 hores, la família reial ha comunicat la mort d'Elisabet II. Des de fa temps, el Regne Unit té dissenyat el pla per tal que tot estigui preparat per al dia en què Elisabet II morís. "El pont de Londres ha caigut". Quan la primera ministra britànica ha rebut per telèfon aquest missatge, ha significat que s'ha produït el traspàs de la monarca i s'ha activat el protocol corresponent.

🔴 Mor la reina Elisabet II d'Anglaterra | DIRECTE

A partir d'aquí, es desencadena el 'dia D', nomenclatura que rep la jornada de la mort de la reina del Regne Unit. Els primers passos del pla contemplen que es faci un munt de trucades i correus electrònics a funcionaris i càrrecs rellevants del país. Tant és així que l'esborrany està preparat. Aquest missatge arrenca de la següent manera: "Estimats companys, amb molta tristesa els escric per informar-los de la mort de Sa Majestat la Reina", text que enviarà el secretari del gabinet als ministres del país britànic.

Notificació oficial als ciutadans i prohibició de retuits

Els ciutadans no han trigat a conèixer la notícia. De fet, l'han sabut a través d'una "notificació oficial" que emetrà la Casa Reial (via Twitter) i també ho coneixeran per boca de la primera ministra britànica, que serà la primera persona de l'executiu que podrà pronunciar-se sobre aquest tema. La resta de membres del govern no podran fer-ho fins que el màxim responsable d'aquest ja hagi fet una declaració al respecte. Paral·lelament, els parlaments britànics i les cambres d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord cessaran la seva activitat i es posarà en marxa un minut de silenci a escala nacional. A més, el Ministeri de Defensa dispararà salves des de diversos punts del país.

Dia D

Una de les persones que viurà una jornada més intensa serà la primera ministra. Després de la declaració, s'haurà de reunir amb el nou rei, que molt probablement serà el seu fill Carles, actual príncep de Gal·les i que té 73 anys. La 'premier' també s'haurà de traslladar a la Catedral de Sant Pau, on se celebrarà un servei commemoratiu en honor a la reina. Es tractarà d'una breu cerimònia i de caràcter "íntim". El mateix dia de la mort de la reina, el seu successor farà un discurs dirigint-se als ciutadans a les sis de la tarda i serà oficialment nomenat rei del Regne Unit a les 10 del matí un dia després del traspàs de la reina al Palau de St. James (Dia D+1).  Més tard, a les 15:30 hores, el nou rei tindrà una nova audiència amb la primera ministra i el seu gabinet. En els dies previs al funeral, el nou monarca haurà de fer una gira per tot el Regne Unit, una ruta que iniciarà a Escòcia el tercer dia després del decés d'Elisabet II i que finalitzarà a Gal·les el Dia D+7.

El funeral

Hi ha diversos plans en funció del lloc on es trobi la monarca en el moment del seu decés. El protocol estipula diversos mecanismes per activar el seu funeral. En haver passat a Balmoral (Escòcia), s'activa l'anomenada 'Operació Unicorn', que contempla traslladar les seves restes en tren fins a Londres. Quan les restes estiguin a Londres, el pla començarà a anomenar-se 'Operació Pont de Londres'. En el segon dia des de la seva mort, el taüt tornarà al palau de Buckingham i, en el cinquè, es farà una marxa fins al palau de Westminster, lloc on descansaran les seves restes fins al Dia D+8 en un espai que el públic podrà visitar durant 23 hores al dia.

Finalment, el funeral d'Estat es produirà 10 dies després del decés d'Elisabet II. Es declararà el dia com a festiu arreu del país i es durà a terme a l'Abadia de Westminster. Les seves restes seran enterrades a la Capella Commemorativa del Rei Jordi VI del Castell de Windsor, al costat de qui era el seu marit, el duc Felip d'Edimburg, que va morir el 9 d'abril de 2021. En aquesta jornada, també se celebraran dos minuts de silenci en la memòria de la monarca difunta.