Una (falsa) teoria de la conspiració creix a França per explicar la plaga de xinxes. En mig de la "psicosi" generada tant a París com a altres ciutats franceses, a les xarxes socials s'ha viralitzat una història que pretén servir d'origen del problema amb els petits paràsits de llit i que suggereix que ha sigut una única persona qui l'ha causat. Com ja hem dit, es tracta d'una història falsa —ja que una plaga com aquesta sorgeix realment d'un cúmul de factors, o com diu National Geographic en un article al respecte: d'una "tempesta perfecta".

Aquesta última teoria de la conspiració apunta a una persona misteriosa i malvada que vol veure cremar França. Ho hauria explicat aquesta mateixa persona en una plataforma, tot revelant que "fa uns mesos" va emprendre un nou tipus de campanya: "Jo, que visc en un allotjament proper a una gran plaga de xinxes, vaig començar a omplir paquets de deu tots els dies i a enviar-les per correu, amagades en cartes". "En el moment que obres el sobre, comença la teva nova vida de malson. Només calen unes setmanes perquè la infestació de l'objectiu sigui irresoluble i en uns mesos un veïnat sencer s'ha tornat inhabitable", continua la publicació —de la qual també se n'han fet ressò mitjans digitals com Xataka.

El missatge del misteriós malvat assenyala que el seu objectiu és que "el país col·lapsi al més aviat possible" perquè l'odia. "Calculo que ja he costat més de 1.000 milions d'euros a l'Estat des que vaig començar. I això només tenint en compte les despeses de tractament de les xinxes i sense comptar els costos lligats a problemes psicològics, pèrdua de motivació, eficiència, falta de son i possibles accidents laborals que s'hagin pogut produir gràcies a això", conclou. Bé, està clar que no hi ha cap Joker ni res similar rere la plaga i, a més, es tracta d'una captura de pantalla que circula per les xarxes socials des de 2021.

Com dèiem, la plaga de xinxes de llit i el seu augment en els últims anys té és a veure amb "una tempesta perfecta de causes" que no pas amb el dolent d'una pel·lícula. National Geographic apunta a l'increment del turisme a escala global, que s'accentua amb el notable augment de la circulació de persones i la gestió d'equipatges. Alhora, assenyalen les altes temperatures i una resistència dels petits paràsits als productes químics dissenyats per eliminar-los. I podríem afegir més factors, perquè al final es tracta d'una qüestió ben complexa.

Neguen casos confirmats al transport públic

El ministre de Transports francès, Clément Beaune, ha assegurat aquest dimecres que "no hi ha casos confirmats" de xinxes ni al metro ni als trens francesos —malgrat les imatges i els testimonis que circulen a les xarxes socials. Així, ha demanat "no caure en la psicosi" que mitjans com Le Parisien asseguren que existeix: "No hi ha hagut casos confirmats de xinxes en els metros o els trens, tal vegada els tenim els pròxims mesos o setmanes, com a totes les grans ciutats del món". 

Beaune ha volgut enviar un missatge de "confiança, transparència i vigilància" sobre una plaga que ja s'ha convertit en un afer d'Estat. "Les fotos d'usuaris les hem pres seriosament, no s'ha de caure en la negació ni en la psicosi. Els casos els hem verificat i no hi ha res confirmat. (...) Insisteixo també en el fet que a les xinxes els molesta la llum (dels vagons)", ha conclòs. La primera ministra de França, Élisabeth Borne, va considerar aquest dimarts que el país viu un "calvari" amb la plaga —quan falten deu mesos per a la celebració dels Jocs Olímpics 2024.

 

Imatge principal: un establiment de París encartellat amb la portada de Le Parisien que parla de "psicosi" per la plaga de xinxes / Efe